Utorak, 07 Rujan 2021 22:23

Epidemiologija objasnila kakvo je stanje kod onih koji se cijepe pa se zaraze koronom

Istra je, iz tjedna u tjedan, županija s najboljom epidemiološkom slikom u zemlji. Je li današnjih 15 novih slučajeva zaraze znak za uzbunu? U Puli smo pitali Klaru Dujmović i njezinu gošću može li Istra zadržati odličnu epidemiološku situaciju i što je posebno važno za nastavak turističke posezone?

- Pridržavajući se svih dobro nam znanih epidemioloških mjera i slušajući savjete struke, vjerujem da možemo sačuvati dobru epidemiološku situaciju, sigurna je novinarka Klara Dujmović, a je li današnjih 15 novozaraženih znak za uzbunu, doznajemo od njezine gošće u Dnevniku HTV-a,  epidemiologinje dr. Jasne Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.  

- Ako usporedimo ovaj trenutak s prošlom godinom, možemo reći da je jako pozitivna stvar to što imamo cjepivo. To je donijelo veliko olakšanje u naše živote, svi koji su se cijepili to sami osjećaju. Cijepljene osobe uglavnom ne obolijevaju, a ako i obole, to je jedan jako mali postotak. Klinička slika tada je jako blaga. Cijepljenje je zaštitilo živote naših najstarijih, to je jako važno, rekla je dr. Valić. 

Istaknula je da u Istarskoj županiji boravi vrlo velik broj gostiju, a uz to cirkulira delta-soj koronavirusa, koji je veoma zarazan, ali nema žarišta zaraze. 

- U Istarskoj županiji boravi više od 200 tisuća gostiju, uz 200 tisuća stanovnika, kazala je. Što se tiče 15 novozaraženih danas, kao pozitivno ističe to da nema većeg žarišta zaraze, a novi slučajevi su u obiteljima. 

- Moram reći da su svi veliki događaji koji su tijekom ljeta organizirani, organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama i nije bilo događaja u smislu pojave većeg broja oboljelih. Međutim, slijedi nam zima i školska godina, grupiranje ljudi gdje će virus, po prirodi stvari, imati prilike više prelaziti sa zaraženih na nezaražene, upozorila je.

Maska i distanca 

- Dakle - maskica, distanca. Maske su jako dobro sredstvo za prevenciju ove bolesti, pokazalo se mnogo puta. Distanca isto tako - virus mora prijeći dva metra da bi došao do nezaraženog. Dakle, koristeći sve te mogućnosti, mi možemo spriječiti njegovo širenje. A što nas dalje čeka, to ćemo tek vidjeti. 

Što se tiče turističke sezone, vjeruje da će Istra izdržati i u rujnu. 

- Do sada je to išlo veoma dobro, neočekivano dobro, pa nema razloga da će iduća dva ili četiri tjedna biti drukčije, poručila je.  

Pročitano 1853 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.