Srijeda, 25 Listopad 2023 21:48

Svečano otvoreno 54. savjetovanje hrvatskih arhivista u Vodicama"

Šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić sudjelovao je danas na svečanom otvorenju 54. savjetovanja hrvatskih arhivista, koje se ove godine održava od 25. do 27. listopada u Hotelu Imperial u Vodicama, pod nazivom „Utjecaj digitalizacije na arhivsku praksu“

Foto/Tekst: Šibensko kninska županija

Uz župana, otvorenju su nazočili brojni uzvanici i gosti, među kojima i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te državni tajnik ministarstva dr. sc. Ivica Poljičak, gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura te ravnatelji i ravnateljice područnih državnih arhiva.

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku mr. sc. Nataša Mučalo upoznala je sve okupljene s brojnim aktivnostima i projektima Državnog arhiva u Šibeniku, koji je osnovan 2007., a samostalno djeluje od 2009. godine, a od kojih je od izuzetne važnosti najavljeno preseljenje arhiva u novu zgradu.

U svom pozdravnom govoru, šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić pozdravio je sve okupljene i poželio im ugodan boravak u našoj županiji:
– Digitalizacija arhivske građe, kao i digitalizacija javne uprave ubrzava i olakšava posao te povećava učinkovitost pružanja usluga, ali i predstavlja brojne nove izazove, naročito s razvojem umjetne inteligencije – kazao je župan i pohvalio rad arhivista kao čuvara kulturnog nasljeđa i baštine.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je angažiranost Ministarstva kulture i medija u svim procesima digitalne transformacije te se zahvalila svim djelatnicima državnih arhiva koji su, do sad, sudjelovali kako u projektima ministarstva, tako i u izradi novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.
– Ovom prilikom bih svakako željela izdvojiti investiciju koju provodimo u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva kulture i medija, pod nazivom „Uspostava digitalne infrastrukture i usluga javne uprave izradom sustava konzervatorskih podloga“, čiji je krajnji cilj uspostava i razvoj e-usluga koje građanima daju uvid u dokumentaciju potrebnu u svakodnevnom životu, kao što su podaci o vlasništvu i zemljišniku – kazala je ministrica.

Savjetovanje hrvatskih arhivista svake godine okuplja brojne stručnjake i znanstvenike s područja arhivistike, djelatnike državnih arhiva iz cijele Hrvatske, kao i predstavnike lokalne i područne samouprave te gospodarstvenike, a ove godine se, u organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva (HAD) i Državnog arhiva u Šibeniku, održava u Vodicama. Tema skupa je digitalizacija arhivske prakse, odnosno njezine metode i alati, kao i prednosti i nedostaci.

Pročitano 497 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Listopad 2023 21:58

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.