Petak, 10 Lipanj 2022 14:08

Prijedlog SDP-a: Zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima

Prijedlog SDP-a: Zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima Pixabay

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan i saborska zastupnica Andreja Marić najavile su u petak da će u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog da se maloljetnicima zabrani prodaja energetskih pića navevši kako to, prema istraživanju, podržava 80 posto građana.

Borzan je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetila da se navršilo godinu dana od smrti djeteta nakon konzumacije energetskog pića, a SDP je još 2018. godine predložio zakon kojim bi se maloljetnicima ograničila prodaja energetskih pića po uzoru na neke druge države.

To je tada podržala kompletna oporba i dio zastupnika HDZ-a, ali je glatko odbio tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić tvrdeći da se ne zna koliko djeca konzumiraju energetska pića.

Energetska pića konzumiralo je 96 posto učenika, a 61 posto ih konzumira s alkoholom

Borzan je, iznoseći rezultate istraživanja koje je provedeno među 271 učenikom iz Obrtničko-industrijske škole u Županji, rekla da 69 posto učenika cijena energetskog pića ne odvraća od njegove kupnje, a njih 96 posto je konzumiralo takva pića iako ih je 86 posto svjesno da su nezdrava.

Smatra da škola u Županji nije nikakva iznimka, rezultati istraživanja bili bi identični u bilo kojem dijelu zemlje.

Upozoravajući da što je organizam mlađi to je negativan utjecaj energetskog pića na njega veći, Borzan je upozorila da je čak 70 posto učenika počelo konzumirati energetska pića već u osnovnoj školi.

Uz to, osam posto učenika pije energetska pića jednom dnevno, pet posto više puta dnevno, devet posto ih pije često, a njih 22 posto su redovni konzumenti takvih pića.

Borzan je posebno upozorila na zabrinjavajući podatak da 61 posto učenika konzumira energetska pića s alkoholom.

Kaže da je provela istraživanje na uzorku od 805 građana iz cijele zemlje, pri čemu bi 80 posto građana podržalo uvođenje zakona kojim bi se maloljetnicima zabranila konzumacija energetskih pića.

Ti podaci pokazuju "kristalno jasno" da zakonom treba ograničiti prodaju energetskih pića maloljetnicima, pa je apelirala na ministra zdravstva Vilija Beroša da se postavi kao liječnik i roditelj i zabrani prodaju energetskih pića.

Liječnica Andreja Marić najavila je da će SDP u saborsku proceduru ponovno uputiti izmjene Zakona o trgovini u kojima će tražiti da se, uz alkohol i duhanske proizvode, zabrani i prodaja energetskih pića maloljetnicima.

Upozorila je kako konzumacija energetskih pića, koja sadrže veliku količinu šećera i kofeina, negativno utječu i na odrasle, pogotovo na kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest i hipertenziju.

Marić je podsjetila da imamo 65 posto građana s prekomjernom težinom, a peti smo u EU po prekomjernoj težini djece. Stoga nema razloga da vladajući ne prihvate taj prijedlog, ako žele da se smanji rizik za zdravlje i spriječi još koji smrtni slučaj.

Izvor: HRT

Pročitano 1710 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.