Subota, 04 Lipanj 2022 16:22

Kreću rigorozne kontrole protiv ’muljanja’ s cijenama u eurima. Pod povećalom i frizeri, mesari, pekare...

Kreću rigorozne kontrole protiv ’muljanja’ s cijenama u eurima. Pod povećalom i frizeri, mesari, pekare... Pixabay

Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani. Svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima, onda ih treba javno prozvati – poručio je u ovih dana premijer Andrej Plenković nakon što je Europska komisija objavila kako je Hrvatska spremna od 1. siječnja iduće godine uvesti euro. – piše portal Slobodne Dalmacije

Predsjednik Vlade je, među ostalim, izrazio očekivanja da će svi akteri u društvu biti fer, vođeni načelom poštenog prelaska na euro.

Ali, zlu ne trebalo, osim državnih tijela koja će u to biti uključena, za monitoring potencijalnih malverzacija bit će zaduženi i predstavnici potrošačkih udruga, koje su se do 24. svibnja mogle prijaviti na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja "Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj".

Predstavnici izabranih udruga, podsjetimo, u ovome će projektu biti angažirani 17 mjeseci, počevši od kolovoza ove godine, pa dalje od 5. rujna ove do kraja 2023. godine, do kada će u nas vrijediti zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima.

Odabrane udruge pratit će kretanje cijena roba i usluga, kao i dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, ispravno preračunavanje i zaokruživanje cijena, i to tako što će na mjesečnoj razini provjeravati cijene i dvojno iskazivanje najmanje 50 do 60 različitih roba i usluga, koje će se precizirati prilikom sklapanja ugovora.

Osim artikala u trgovinama (a pratit će se najvjerojatnije cijene onih koje kupci najčešće kupuju, poput ulja, šećera, kruha i ostalog), na provjeru "tajnih kupaca" doći će i usluge ugostiteljskih objekata, frizera, mesara, pekara, benzinskih crpki, mehaničarskih radionica itd.

Udruge će imati obvezu do 15. u mjesecu objavljivati prikupljene podatke na svojoj internetskoj stranici, a ostavljena im je i mogućnost objave takozvanih "crnih lista", to jest popisa poslovnih subjekata – lovaca u mutnom – koji neopravdano podignu cijene ili krivo preračunavaju kune u eure. Također, udruge će imati obvezu telefonskog informiranja potrošača.

Iako rezultati natječaja i odabira još nisu poznati, iz nekih udruga potvrdili su kako su se na natječaj javili.

– Točno, naša je udruga prijavila projekt. Kontrolirat ćemo cijene u Zagrebu, Sisku i Puli, i to kod deset trgovaca te pet usluga. Svaki mjesec evidentirat ćemo cijene ukupno 60 proizvoda, pratiti jesu li ispravno istaknute i obračunate.

Ukupno planiramo za taj posao angažirati pet ljudi, od kojih će jedan po dva sata dnevno biti na raspolaganju na telefonskoj liniji u udruzi – iznosi Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP), plan uključivanja njezine udruge u posao tajnog praćenja cijena.

– S poslom krećemo već u kolovozu, kada ćemo popisati cijene u kunama, a kada od 5. rujna krene dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, koje će tako ostati do kraja 2023. godine, redovito ćemo pratiti i izvještavati o cijenama izabranih 60 artikala i pet usluga.

Dvojno iskazivanje cijena ostaje do kraja 2023. godine, a iako će od 5. rujna biti navedene obje valute, kupci u Hrvatskoj u kunama će plaćati sve do kraja 2022. Nakon toga, od 1. do 14. siječnja 2023. moći će se plaćati i u kunama i u eurima, s tim da će povrat novca ići samo u eurima i centima. Od 15. siječnja i plaćanje i povrat idu samo u eurima.

Cijeli članak pročitajte na portalu SLOBODNE DALMACIJE

Pročitano 1392 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.