Ponedjeljak, 02 Studeni 2020 13:00

Pokrenut jedinstveni informacijski sustav koji korisnicima omogućuje brz ulazak u poduzetništvo i pokretanje poslovanja

Građani Republike Hrvatske mogu pokrenuti poslovanje za d.o.o., j.d.o.o. i obrt u potpunosti elektroničkim putem, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede, kroz jedinstveni informacijski sustav - START.

START je jedinstveni informacijski sustav koji korisnicima omogućuje brz ulazak u poduzetništvo i pokretanje poslovanja u potpunosti elektroničkim putem. Kroz START je moguće u potpunosti elektroničkim putem upisati društvo u sudski registar i Registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku) ili obrt u Obrtni registar i registar poreznih obveznika (Porezna uprava) te platiti temeljni kapital i pristojbe. Također, sustav nudi i upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjelu PDV ID broja, predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u banci te registraciju u sustav HZMO-a.

Korisnici STARTA dokumentaciju ne dostavljaju u papirnom obliku niti trebaju odlaziti u nadležne institucije. Minimalan broj potrebnih podataka unose putem interneta po načelu „samo jednom“, a START zatim razmjenjuje podatke s povezanim institucijama, koje izdane dokumente i prijave dostavljaju u sustav, gdje ih korisnik preuzima u elektroničkom obliku. START je također omogućio da se osnivači, ako ih je više, ne trebaju nalaziti na jednome mjestu kako bi popunili i potpisali potrebnu dokumentaciju, već sve podatke mogu popuniti elektronički, svaki iz svog ureda ili doma.

Pokretanje poslovanja kroz START osnivačima trgovačkih društava donosi značajne uštede. Minimalna ušteda ostvarena korištenjem STARTA za osnivača j.d.o.o iznosi 580,00 kuna, a za osnivača d.o.o. 2.400,00 kuna. Naime, kada se trgovačko društvo osniva kroz START, nema troška javnobilježničke ovjere akata, a sudska pristojba je 50% niža (za osnivanje d.o.o. plaća se 200,00 kuna, umjesto 400,00, a za j.d.o.o. 30,00 kn umjesto 60,00).

Korisnik se u START prijavljuje putem stranice www.start.gov.hr ili portala e-Građani, koristeći elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) ili Finin osobni certifikat na kripto uređaju.

Nositelji uspostave sustava START su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a glavni je cilj ubrzanje i pojeftinjenje pokretanja poslovanja, bez troškova javnog bilježnika i uz plaćanje samo sudskih pristojbi. Sustav je uspostavila Fina, koja pruža i podršku korisnicima.

 

Više informacija

  • Headline: START
  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 2777 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 02 Studeni 2020 13:41

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.