Petak, 30 Listopad 2020 10:06

Broj novooboljelih od covida-19 za tri do četiri tjedna trebao početi padati pod uvjetom da se građani pridržavaju epidemioloških mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je istaknuo da je Hrvatska na "dobrom putu u suzbijanju epidemije" te se predviđa da bi broj novooboljelih od covida-19 za tri do četiri tjedna trebao početi padati pod uvjetom da se građani pridržavaju epidemioloških mjera.

"Neki modeli predviđaju da bi za dva, tri, četiri tjedna broj novooboljelih dosegnuo plafon i počeo padati", izjavio je Beroš na konferenciji za novinare te dodao da  "postoji trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu".

Poručio je da će pad novooboljelih biti moguć samo ako se građani budu odgovorno ponašali i pridržavali epidemioloških mjera.

"Ako smo svi odgovorni, brojevi moraju početi padati", istaknuo je. U suprotnom, upozorio, krivulja novozaraženih i dalje će rasti.

S obzirom na aktualni negativni trend, potvrdio je da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o novim mjerama, no i da dosadašnje iskustvo pokazuje da restriktivnije mjere ipak ne donose željene rezultate.

"Sve mjere su moguće, kao i promjene u školstvu, no procjenjujemo da nije trenutak za policijski sat niti lockdown", rekao je ministar.

Obiteljski liječnici će morati obavještavati kontakte zaraženih pacijenata

Beroš je ponovno apelirao na obiteljske liječnike da "ostanu pola sata, sat vremena duže na poslu i zovu kontakte zaraženih ustvrdivši da je praćenje kontakata jedna od najučinkovitijih mjera u sprječavanju infekcije.

"U ime naroda i Vlade", zamolio ih je da svoje zaražene osiguranike ubilježe u digitalnu platformu i obavijeste kontakte jer osobe koje su bile u kontaktu s covid-pozitivnim bolesnikom i po tri dana ne dobivaju o tome obavijesti.

Podsjetio je da je jučer iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a upućen dopis obiteljskim liječnicima kojim im se nalaže da izvrše tu svoju obvezu prema Zakonu o pružanju zdravstvene zaštite.

Oni će to morati raditi da bi se spriječilo širenje epidemije, istaknuo je ministar.

Situacija pod kontrolom; uskoro stižu novi brzi testovi

Iako kontinuirano raste broj novozaraženih, Beroš ističe da je situacija pod kontrolom u svim županijama. Odlučeno je da će Opća bolnica u Našicama biti određena za liječenje pozitivnih bolesnika kada ih KBC Osijek više ne bude mogao zbrinjavati. U Splitsko-dalmatinskoj županiji razmišlja se da tu ulogu preuzme bolnica u Kninu.

Ministar ističe i da se resursi za testiranje svakodnevno povećavaju no još uvijek su ograničeni. U HZJZ stižu ovih dana novi uređaji koji će značajno proširiti kapacitete testiranja, a zagrebački zavod za javno zdravstvo krajem godine dobit će sličan aparat.

Uskoro bi, kaže ministar, trebali biti uvedeni i brzi antigenski testovi koji su znatno jeftiniji i puno brži te će omogućiti testiranje dodatnih pacijenata.

HINA

Više informacija

  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 2207 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.