Subota, 14 Listopad 2023 11:37

"OREOL MIKROKOZMA": Novi pogled na djelo crnogorskog velikana

U Šibenskom studiju Željka Petreša nedavno je završeno montiranje intrigantnog 15-minutnog filma pod nazivom "OREOL MIKROKOZMA", autora Dimitrija Popovića. Film je inspiriran djelima istaknutog crnogorskog pjesnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša, nudeći suvremeno čitanje i interpretaciju njegovog književnog opusa. Autor Popović stavlja fokus ne samo na mistične, religijske i filozofske aspekte Njegoševog djela, već i na fenomen erotizma, koji je, kako Popović ističe, neophodan za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva.

Film je već izazvao zanimanje i kontroverze, osobito nakon ljetnog performansa na Cetinju. Performans u kojem su sudjelovali popularna estradna zvijezda Severina i glumac Slobo Marunović, čiji je autor Dimitrije Popović, izazvao je burne reakcije i osude iz srpskih medija, koji su autore optužili za blasfemiju i oskvrnuće Njegoševog lika.

Projekcije filma "OREOL MIKROKOZMA" planiraju se u Zagrebu, Cetinju, Podgorici i Šibeniku. Producent Zoran Škugor izražava nadu da će film privući publiku, ne samo zbog svoje estetike i kulturološke važnosti, već i zbog odvažnog i svježeg prikaza ljubavi i erotizma u djelu crnogorskog vladike. Škugor, kao dugogodišnji kolekcionar i pratitelj rada Dimitrija Popovića, naglašava važnost filma u estetskom i kulturološkom smislu, ističući spoj likovnog izraza i pjesničkog djela kroz medij filma kao ključnu komponentu za suvremeno čitanje i tumačenje crnogorskog klasika.

Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata, uključujući interpretaciju dijelova Njegoševe poezije od strane glumca Slobe Marunovića, te sofisticirano montiranje Željka Petreša, koji je svojim vještinama dodatno obogatio vizualni i narativni dojam filma.

Pročitano 501 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 14 Listopad 2023 11:43

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.