Petak, 27 Kolovoz 2021 17:11

Od 01. rujna ugostitelji napokon mogu raditi i unutra

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna Arhiva

Riječima poput "konačno", "uspjeli smo", "dočekali smo i to!" predstavnici ugostiteljskih udruga komentirali su najave Nacionalnog stožera da će od 1. rujna kafići ponovno moći raditi i unutra, nakon što to nisu smjeli proteklih devet mjeseci. Pritom apeliraju na kolege i goste da i dalje poštuju mjere. - piše portal HRT-a

- Zahvalni smo Stožeru kojemu smo partner i s kojim smo uvijek spremni za razgovore, svjesni da je zdravlje na prvom mjestu, istaknuo je za Hinu sudionik sastanka ugostitelja i Stožera Dražen Biljan iz sekcije za barove Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i Nacionalne udruge ugostitelja, uz kojega su ispred ugostitelja bile još Ana Lisak iz sekcije cateringa i Žaklina Troskot, predsjednica zagrebačke Nezavisne udruge ugostitelja.

Na sastanku su s predstavnicima Stožera razgovarali o tome što mogu očekivati na jesen tijekom koje bi bez rada u unutarnjim prostorima mnogi vlasnici caffe-barova strepjeli za opstanak.

- Spremni smo i jedva čekamo ponovno raditi unutra, to nam je iznimno važno jer prihodi ostvareni u ljetnoj sezoni mnogima nisu ni izbliza dovoljni da premoste probleme poslovanja nastale zbog ograničenja od početka pandemije. Mnogima ni na Jadranu neće biti dovoljni da prežive zimu, a kamoli u unutrašnjosti gdje turista nema ili ih je mnogo manje nego na obali, ističe Biljan.

Kafići nisu smjeli primati goste od studenoga prošle godine, osim na otvorene terase ako ih imaju, a nema ih, kako dodaje Biljan, velik broj ugostitelja u Hrvatskoj. Mogli su izdavali piće i hranu za van, a na terasama su gosti mogli sjediti za stolovima uz razmak. Sanitarijama su se gosti smjeli koristiti uz ulazak s maskom.

Iako se još ne znaju detalji mjera od 1. rujna, Biljan kaže da će radno vrijeme kafića ostati do ponoći, no ugostitelji priželjkuju produljenje do dva nakon ponoći, kao i da ostaje razmak između stolova i sve slično kako je bilo prošle godine prije zatvaranja.

Ono što, kako dodaje, nisu uspjeli jest to što i dalje nema promjena u radu diskoklubova i noćnih klubova, tj. ostaju zatvoreni, za što sada slijedi "nova borba", kao i za porezno rasterećenje u kojemu ugostitelji vide spas, a čekaju ih i pregovori o nastavku potpora za radna mjesta.

- Ugrubo gledano, pola ugostitelja trebat će potpore za radna mjesta, no već smo upozoravali da su pragovi prihoda za to previsoki jer što znači ako je netko zaradio mnogo u dva mjeseca, a gotovo ništa u ostatku godine. To će posebno biti problem kolegama na kontinentu i njima takve potpore svakako trebaju, poručio je Biljan.

Zaključno je upozorio na nedostatak radnika koji nije samo sezonski i samo na Jadranu nego u cijeloj zemlji i sektoru.

Od 1. rujna planira se otvaranje zatvorenih dijelova kafića, uz preporuke koje će izraditi HZJZ, najavio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Rekao je da će radno vrijeme barova ostati do ponoći, ali i da nisu još definirani svi detalji mjera vezani za otvaranje unutrašnjosti kafića, pa ni diskoklubova.

Istaknuo je da su u današnjim razgovorima ugostitelji iznijeli čvrsta jamstva da će se gosti i zaposleni držati mjera.

Više informacija

Pročitano 1578 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Kolovoz 2021 17:17

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.