Srijeda, 25 Kolovoz 2021 23:04

Nakon pet tjedana u narančastom, hoće li dijelovi obale sutra ući u crveno i što to znači za turizam?

Nakon pet tjedana u narančastom, zbog velikog broja novozaraženih, dijelovi obale sutra bi na karti koju ECDC redovno objavljuje mogli završiti u crvenom. Prošle godine pocrvenjeli smo već 15. kolovoza nakon čega su otkazane gotovo sve rezervacije, a turisti, koji su već bili u zemlji, u kolonama su pobjegli iz Hrvatske. Hoće li tako biti i ove sezone? - piše N1

Čak 190 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji znak je za uzbunu u KBC-u koji se cijelo ljeto pripremao za novi val. Umjesto cijelih Križina, pripremljeni su posebni covid odjeli, koji će biti odijeljeni od ostatka bolnice.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, ističe da je sve po planu: “Trebalo je za sve to puno i rada i vremena i novaca, ali evo, u tome smo uspjeli i organizirali smo timove. To je najvažnije. Naše posade, koje rade s covid bolesnicima, već su obučene i uigrane.”

Osim zdravstvenih djelatnika porast novozaraženih posebno zabrinjava i turističke djelatnike jer gotovo sigurno znači promjenu boje na ECDC-ovoj listi. Posebno su zabrinuti u turističkim agencijama koje za razliku od ostalih posao započinje tek kada završi sezona.

Siniša Viđak, vlasnik turističke agencije, kaže: “Nama je dobra sezona ujedno i proljeće. Ona je malo duža, nije tako zbijena, kao jesen. To su nam dvije glavne sezone, dvije glavne sezone koje nam taj nesretni covid uporno ruši.”

Ugostitelji su pak, ove sezone, uspjeli nešto zaraditi, ali voljeli bi, kažu, odraditi i rujan po kojem se, prije korone, ocjenjivala uspješnost cijelog ljeta.

Jelena Tabak iz Nacionalne udruge ugostitelja ističe: “Tako da bi nam definitivno, što se obale tiče, značilo jako puno da se odradi, a što se tiče kontinenta, koji je cijelo vrijeme u zelenom, to je onaj prvi mjesec kad se ulazi u radno intezivnu jesen i zimu, koja nam je izuzetno bitna da se odradi.”

Koliko bi nas koštao novi ulazak u crveno?
Unatoč prošlogodišnjem iskustvu velik broj turističkih djelatnika nada se kako eventualni ulazak u crvenu zonu neće imati dramatične posljedice kao 2020.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, napominje: “2020. potencijalni gosti su bili iznenađeni i maksimalno su stizali otkazi onog trenutka kad smo došli u crveno, jer nisu ni sami znali s čim se suočavaju. Od samog virusa do restrikcija koje će njihova zemlja donijeti u odnosu na zemlju iz koje dolaze, ako je u crvenom.”

Jedan od najvažnijih razloga za uspješnost ovogodišnje sezone jest činjenica kako je naša konkurencija i na ECDC-ovoj karti i prema svim ostalim vanjskim evaluatorima, po pitanju covida, cijelo vrijeme bila u lošijoj situaciji od nas.

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije kaže: “Mi smo jedna od najsigurnijih zemalja u Mediteranu, ako ne i najsigurnija, što ne znači, ako sutra uđemo u crveno, da će sve biti bajno, ali znači da smo u povoljnijem položaju od ostalih i da je sigurnosna situacija jedna od boljih na Mediteranu.”

Siniša Viđak, vlasnik turističke agencije, ipak upozorava, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, da putnici ne putuju olako u zemlje s visokim brojem zaraženih:

“Odgađaju, nikad to nije definitivno ne, jer su svjesni da se situacija neprekidno mijenja, ali odgovor je uglavnom: Ne bi sad.”

U rujnu 2019. ostvareno je čak 10 milijuna noćenja pa je jasno koliko bi nas koštao novi ulazak u crveno. Neke procjene idu i do 100 milijuna eura manje zarade.

Više informacija

Pročitano 2194 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.