Srijeda, 26 Veljača 2014 10:37

Prijavljena dva projekta na natječaj Ministarstva branitelja

Stručna služba Grada Vodica pomogla je Uduruzi Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a Vodice i Košarkaškom klubu invalida Vodice pri izradi prijava na Natječaj „Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu" kojeg je raspisalo Ministarstvo branitelja.

kki

Vodička HVIDR-a se javila na natječaj s projektom Jednakost za sve kojim želi pokazati javnosti kako umirovljeni hrvatski ratni vojni invalidi, bez obzira na činjenicu da su umirovljeni, svojim aktivnim djelovanjem mogu pridonijeti razvoju zajednice u kojoj žive, a partneri u projektu su Grad Vodice i Gradsko poduzeće Vodice. Percepcija da su umirovljeni branitelji samo teret društva jer su veliko opterećenje za državni proračun, a od njih nitko nema nikakve koristi, dodatno opterećuje i izaziva osjećaj odbačenosti hrvatskih branitelja, pa članovi vodičke HVIDR-e žele izmjeniti takvu sliku o sebi. Prijavljenim projektom Jednakost za sve, vrijednom nešto više od 280.000,00 kuna, želi se osposobiti jedan dio gradske plaže potrebama invalida ugradnjom lifta za spuštanje u more nepokretnih osoba. Naime, iako gradska vodička plaža ima napravljen ulaz u more za hendikepirane osobe, on se može koristiti isključivo uz pomoć kolica koja su skupo pomagalo i slana ih voda jako oštećuje. Ugradnjom lifta i osiguranjem parkinga, ne bi profitirali samo ratni vojni invalidi, već i ostale hendikepirane osobe, a ujedno bi se i međusobno družili.
Također u sklopu ovog projekta predviđa se i pružanje organizirane stručne usluge fizioterapeuta tri puta tjedno u trajanju od 120 minuta u ljetnim mjesecima za četiri invalidne osobe.
Kako bi bez ograničenja i sa što manje muke mogli doći do prilagođenog plažnog prostora, do početka turističke sezone planira se urediti dodatnih pet parkirnih mjesta za invalide u blizini plaže.

Drugim projektom naziva Sportom protiv društvene isključenosti, kojeg su u partnerstvu prijavili Košarkaški klub invalida i Grad Vodice, a čija vrijsdnost iznosi 304.000,00 kuna, želi se poboljšati psihičko i fizičko zdravlje hrvatskih branitelja s invaliditetom kroz razvoj sportsko rekreativnih aktivnosti tih osoba.
Projekt obuhvaća organiziranje natjecanja jednog kola nacionalne lige Košarke u kolicima u Vodicama te sudjelovanje vodičkog Košarkaškog kluba invalida na drugim natjecanjima u Hrvatskoj i organiziranje međunarodnog turnira u košarci u kolicima u Vodicama na kojem će sudjelovati najmanje tridesetak osoba s invaliditetom (od čega su barem polovina branitelji s invaliditetom i HRVI). Takva natjecanja djeluju pozitivno na pshičko i fizičko zdravlje osoba s invaliditetom te njihovo socijalno uključivanje, prihvaćanje od strane šire zajednice i bolje upoznavanje okoline s problemima osoba s invaliditetom. Rađa se razumijevanje i društveno prihvaćanje što kod hendikepiranih osoba jača samosvijest i sigurnost, osjećaj vrijednosti i pripradanja. Time se preveniraju negativne posljedice socijalne isključenosti kao npr. suicida ili odavanje alkoholu i nasilničkom ponašanju branitelja.

Izvor vijesti: Grad Vodice/Izvorni link na članak: http://www.grad-vodice.hr/5320.htm

 

Pročitano 2955 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.