Srijeda, 05 Siječanj 2022 15:16

Prošlo je šest mjeseci od početka mandata: Donosimo intervju s Antom Cukrovom, gradonačelnikom Grada Vodica

Završila je još jedna godina u kojoj smo dobili novog gradonačelnika. Povod je to da razgovaramo s vodičkim gradonačelnikom Antom Cukrovom o proteklom razdoblju i planovima za ovu 2022. godinu.

Kako biste ukratko ocijenili prošlu godinu?

Bez obzira na neizvjesnost protekle godine prouzročene pandemijom, imali smo dobru sezonu i dobre gospodarske rezultate i sve u svemu možemo biti zadovoljni.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen najvažniji gradski dokument, Proračun Grada Vodica.

Proračun smo slagali odgovorno i u skladu s našim mogućnostima, nastojeći osigurati financijska sredstva za završetak važnih tekućih projekata, ali i za početak novih kojima ćemo poboljšati kvalitetu života naših građana i gostiju. Drago mi je što su svi članovi Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom, bez obzira na stranačku pripadnost i političku opciju, prepoznali naša nastojanja i svojim glasovima poduprli daljnji razvoj našeg Grada, ne samo Vodica, već i svih naselja: Srime, Gaćeleza, Grabovaca, Čiste Velike i Čiste Male, Luke i Šepurine na otoku Prviću.

Sad kad je proračun donesen, koji projekti idu dalje, a koji novi nas očekuju?

Prvi moj gradonačelnički potpis bio je onaj na ugovoru o izgradnji sportske dvorane u Račicama. Dvoranu su naši građani dugo željeli. Gradnju smo započeli prošle godine, a u ovogodišnjem proračunu osigurali smo sredstva za kontinuirani nastavak izgradnje. Prva faza radova na sportskoj dvorani bit će završena do ljetne sezone, nakon čega slijedi njezino opremanje. Uz dvoranu planiramo izgradili nekoliko teniskih i košarkaških terena, balotanu, skate park. Kako bismo našim mladim izašli ususret do izgradnje ovog sportskog kompleksa, osigurali smo Udruzi mladih Bokon prostor u Staroj općini gdje će se moći sastajati i baviti se aktivnostima koje ih ispunjavaju i vesele. Uskoro ćemo pronaći i rješenje za skate park.

Usprkos gradnji dvorane kao značajnoj investiciji, planiramo i uređenje šetnice od Vile Marijane do Tribunja s drvoredom i urbanom infrastrukturom koja bi trebala biti dovršena do ovog ljeta. Razgovarao sam s načelnikom Općine Tribunj, Markom Grubelićem i dogovorili smo spajanje njihove i naše šetnice čime ćemo dobiti osam kilometara lijepo uređene staze uz more, sigurno jedne od najdužih na Jadranu. Naravno, budući da smo jedna od najpoznatijih turističkih destinacija naše županije, moramo stalno ulagati u održavanje i uređenje naših plaža. Grad Vodice je ishodovao građevinsku dozvolu za uređenje plažnog prostora duž ove šetnice i projekt uređenja ovog dijela gradske plaže ćemo realizirati u fazama prema financijskim mogućnostima i eventualnoj pomoći iz državnog proračuna i EU fondova.

Također ćemo nastaviti s uređenjem nerazvrstanih cesta čije asfaltiranje i postavljanje javne rasvjete ide prema zavrtanom programu.

Nastavit ćemo s pripremom projekata elektrifikacije zona Vodice-Okit-Kozara i Zatonska ulica-Leć. Radi se i na projektu trasiranja nove prometnice koja bi spojila Zatonsku ulicu i državnu cestu D27 kako bismo rasteretili prometovanje kamionima kroz Zatonsku ulicu.

Uređenje zapuštenih poljskih putova važno je za protupožarno djelovanje pa smo našim vatrogascima nabavili nove priključke za vozila kako bismo im olakšali njihovo čišćenje. Stalna oštećenja od obilnih kiša koja smo do sada rješavali nasipavanjem i to po nekoliko puta tijekom godine, pokušat ćemo riješiti prekrivanjem posebnom vrstom asfalta koji je primjeren za upotrebu u poljskom ambijentu. Time ćemo olakšati djelovanje naših vatrogasaca, ali i omogućiti našim građanima pristup poljima, a time i oživljavanje poljoprivredne proizvodnje.

Nedavno uređena crkvica Svetog Križa kod hotela Punta uskoro će dobiti okoliš kakav zaslužuje zaštićeni spomenik kulture. Kako bismo hodočasnicima na Okit omogućili sigurniji pristup svetištu, nastavit ćemo s elektrifikacijom pristupnog puta, ali i postavljanjem pješačkog prijelaza i nogostupa na raskrižju zaobilaznice.

Od velikih investicija, svakako je najveće ulaganje u kanalizacijski sustav. Hoće li se radovi nastaviti u 2022. godini?

Naravno, izgradnja kanalizacije kapitalni je projekt našeg Grada. U suradnji sa šibenskim Vodovodom i odvodnjom, koji je nositelj projekta, napravili smo sve što smo trebali: ishodovali građevinsku dozvolu, sastavili potrebnu natječajnu dokumentaciju u kojoj je donesen plan upravljanja, vidljivosti i tehničkog nadzora; riješili smo gotovo sve imovinsko-pravne odnose za čestice na kojima će se graditi kanalizacijska mreža; pripremili smo sve što je potrebno za raspisivanje natječaja.

Slijedeći tjedan imamo sastanak s ministrom Čorićem na kojem ćemo dogovoriti pojedinosti oko pokretanja natječaja. Radovi same izgradnje trebali bi biti dovršeni u roku od tri godine obustavom radova tijekom ljetne sezone, a nakon završetka izgradnje mreže na kopnu, projekt aglomeracije se nastavlja izgradnjom kanalizacije na otoku Prviću koja će biti financirana iz drugog izvora.

Već se neko vrijeme govori o uređenju dijela Magistrale koji prolazi kroz Vodice. Ima li kakvih novosti u vezi s tim projektom?

Magistrala je u nadležnosti Hrvatskih cesta i u njihovom je planu rekonstrukcija magistralnog puta od hotela Orion do križanja sa Zatonskom ulicom. Za te je radove, koji uključuju izgradnju dva rotora i nogostupa za pješake s javnom rasvjetom, pripremljena sva dokumentacija. Treba reći da se ovaj projekt preklapa s projektom aglomeracije; izgradnjom odvoda oborinskih voda i kanalizacija te prepumpne stanice, pa će dinamika radova ovisiti i o tim faktorima.

Rekli ste na početku da proračun uključuje ulaganja na čitavom području Grada Vodica. Što će se raditi izvan samog grada?

Već radimo na proširenju i uređenju groblja u Srimi, a jedan od naših glavnih projekata je izgradnja komunalne luke u Srimi. Na jesen ćemo nastaviti s uređenjem komunalne luke u Prvić Šepurini, a u Luci se radi na sanaciji i nadogradnji postojeće rive kako bi olakšali pristajanje linijskog broda.

Uskoro će biti do kraja uređen trg kod Svete Ane u Čistoj Velikoj. U Gaćelezima smo obnovili fasadu zgrade stare škole, a u suradnji s LAG-om smo projekt unutarnjeg uređenja kandidirali za sufinanciranje. U Čistoj Maloj, s europskim sredstvima, planiramo urediti prostorije bivše ambulante i mjesnog doma. Gdje je to potrebno, postavit ćemo autobusna stajališta, asfalt i javnu rasvjetu da se nađi građani osjećaju sigurno u prometu. U Grabovcima je završena prva faza uređenja glavne prometnice, a s njezinim dovršetkom, planiramo i uređenje društvenog doma.

Glavna gospodarska grana Vodica je turizam. Kakvi su nam planovi za budućnost?

Radimo na tome da turizam razvijamo u dubinu. Uređujemo plaže i obogaćujemo našu ponudu u gradu, ali moramo aktivnije uključiti ljepote našeg zaleđa i iskoristiti mogućnosti koje nam pruža mir i bogatstvo naših polja. Pružamo podršku našim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i potičemo mlade obitelji da se bave agroturizmom jer osjećamo da su potencijali puno veći od onoga što trenutno koristimo. Markica Hrvatskog otočnog proizvoda je već odavna dobro poznata i njezini nositelji ostvaruju dobre ekonomske rezultate.

Grad Vodice će nastaviti podržavati razvoj poljoprivredne proizvodnje jer smo svjesni da su domaća hrana i naša gastronomija važni za kvalitetu naše turističke ponude. Drago nam je što te djelatnosti podržavaju i ministarstvo i Europa, pa poljoprivrednici mogu prosperirati javljajući se na natječaje i koristeći državne poticaje i sredstva europskih fondova.

Završio je Advent na Poljani. Kako ste zadovoljni?

Prošle godine nije bilo adventskih događanja zbog Corone i ljudi su se zaželjeli malo provoda i veselja. Mislim da je bilo lipo i da smo svi uživali. Nadajmo se da ćemo ove godine izaći iz pandemije, pa ćemo moći organizirati još bogatiji adventski program. Planiramo renovirati središnji dio parka na Poljani pa ćemo i Novu 2023. dočekati u uređenom đardinu što će sigurno doprinijeti još ljepšem božićnom ugođaju.

Osim toga, ove smo godine dosta uložili u nabavu novih božićno-novogodišnjih ukrasa koji su postavljeni na gradskim javnim prostorima i u našim drugim naseljima.

I na kraju imate li poruku za naše građane?

Pandemija nas je usporila, zbog neizvjesnosti koje nosi svaki novi dan, vrlo je teško planirati, ali mislim da smo zaista sastavili realan financijski plan. Transparentno ćemo trošiti javni novac tako da će svima biti vidljivo na što se i koliko troši. Gradska uprava je, kao i do sada, otvorena za građane. Od početka mandata primio sam više stotina građana s kojima sam razgovarao. Bilo je tu savjeta, sugestija, kritika i različitih viđenja rješavanja gradskih problema i ukoliko je to bilo moguće, pokušali smo pronaći zajedničko rješenje. Tako će biti i nadalje.

Svima još jednom želim obilje zdravlja, mira i radosti u privatnom životu te uspjeha u poslu.

Pročitano 3997 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 05 Siječanj 2022 15:42

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.