Srijeda, 05 Siječanj 2022 15:57

EU zabranila opasne kemikalije u bojama za tetoviranje, evo kako to komentira vodički tattoo majstor Jovan Kolar Jove

Dijelovi uredbe Europske unije o zabrani uporabe opasnih kemikalija koja se nalaze u bojama za tetovažu i u trajnoj šminki stupili su na snagu u utorak, pišu 24 sata. Kako komentira ovakvu odluku, hoće li to utjecati na posao i ima li alternative tim bojama upitali smo vodičkog tattoo majstora Jovana Kolara Jovu, vlasnika tattoo studija Dragonfly.

Ograničavanjem su obuhvaćene kemikalije koje uzrokuju rak ili genetske mutacije i kemikalije koje su toksične za reprodukciju te tvari koje izazivaju preosjetljivost i nadraživanje kože.

- S obzirom da sam orijentiran većinom na black and gray radove zabrana boja me manje pogodila nego neke kolege. Dosta njih kojih su više pratili situaciju kažu da nema ozbiljnih studija koje bi pokazale štetnost određenih boja te osobno u preko 10 godina ozbiljnog rada u tetoviranju nisam vidio ni jedan takav slučaj, kazao nam je vodički tattoo majstor Jovan Kolar Jove.

Naime, komisija navodi da nije cilj zabraniti tetoviranje, nego učiniti sigurnijima boje koje se upotrebljavaju u tetovažama i trajnoj šminki te da za zabranjene tvari postoji alternativa na tržištu.

- Odredbe su takve kakve jesu i norme se mijenjaju s godinama – kako za hranu, kozmetiku tako valjda i za tetoviranje. Koliko sam imao prilike čuti od nekih kolega, ozbiljne forme već pripremaju alternativu koja bi bila sukladna ovim novim normama, ali se neće žuriti jer se želi kvalitetan proizvod.  Hoće li to biti za pola godine ili godinu, zaista ne znam. No, do tada ostaju crna boja uz njene nijanse, a ona nikad nije bila dovedena pod upitnik od ijedne organizacije, naglasio je Kolar.

Kako piše portal 24 sata, i dosad su neke države članice imale propise koji ograničavaju uporabu opasnih kemikalija u bojama za tetoviranje, a sada nova pravila na razini EU-a omogućavaju jednaku zaštitu diljem EU-a, neovisno o zemlji u kojoj se tetoviraju i je li boja proizvedena u EU ili ne.

Prema statistici na koju se poziva Komisija, procjenjuje se da je oko 12 posto Europljana tetovirano.

 

Pročitano 4230 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 05 Siječanj 2022 16:07

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.