Petak, 22 Studeni 2013 10:53

Grad Vodice je raspisao javni natječaj za modernizaciju javne rasvjete

Grad Vodice je raspisao javni natječaj za modernizaciju javne rasvjete vrijedan 954.000,00 kuna koji će biti otvoren do 11. prosinca 2013. godine.
Naime, prije dvije je godine započet program zamjene klasične javne rasvjete onom ekološki prihvatljivijom uz promoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
U prvoj fazi, u kojoj je Fond učestvovao s 36% sredstava, utrošeno je 600.000,00 kuna. Tada su zamijenjena svjetla duž glavnih prometnica u Srimi, Gaćelezima i Čistoj Velikoj te u tri vodičke ulice. Praćenjem utroška električne energije zabilježena je ušteda potrošnje u tim ulicama za 55% u odnosu na prijašnju potrošnju dok je u njima svjetlila klasična rasvjeta.
U drugoj fazi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt će sufinancirati s čak 80% učešća.
Modernizacija javne rasvjete planira se provesti u Grabovcima i preostalom dijelu Čiste Velike koji projektom nije bio obuhvaćen u prošloj godini. Time će ovo naselje imati ekološku komunalnu rasvjetu na cijelom svom području.
U Vodicama, stara će javna svjetla biti zamijenjena ekološkim u ulicama: Ljudevita Gaja, Ćirila i Metoda, Artini, Ante Poljička, Kamila Pamukovića, Hrvatskih boraca, Obalom Ive Juričev Cote, Obalom Matice hrvatske i Prvomajskom.

Od zatečene javne rasvjete na području Grada Vodica neće se mijenjati raspored i položaj svjetiljki, stupovi, podzemna i nadzemna kablovska mreža nego isključivo svjetiljke koje će biti zamijenjene modernim, energetski učinkovitijim te u skladu sa zakonom o svjetlosnom onečišćenju, optimalnog svjetlosnog toka i rasvjetljenosti za svaku specifičnu dionicu ulice ili šetnice.
Procjenjuje se da će zamjena stare, ekološkom rasvjetom donijeti značajne uštede u potrošnji električne energije. U jednoj godini računi za utrošenu struju na rekonstruiranim dionicama, bit će manji za više od 50% u odnosu na prijašnje, a cijela će investicija kroz uštedu u potrošnji električne energije biti vraćena već za tri godine.

Vijest prenesena sa stranica Grada Vodice

Pročitano 2452 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.