Ponedjeljak, 22 Svibanj 2023 12:29

Neprilagođena brzina i nepoštivanje prednosti: Glavni uzroci prometnih nesreća u Šibeniku i Vodicama proteklog tjedna

Neprilagođena brzina i nepoštivanje prednosti: Glavni uzroci prometnih nesreća u Šibeniku i Vodicama proteklog tjedna Foto: PU ŠK

Prema nedavnim statističkim podacima, u tjednu od 15. do 21. svibnja 2023. godine, na području Policijske uprave šibensko-kninske, zabilježeno je 20 prometnih nesreća. Od ovih, četiri su rezultirale s dvije teže i četiri lakše ozlijeđene osobe, dok su preostalih 16 prouzročile materijalnu štetu.

Sve nesreće dogodile su se na području Šibenika i Vodica, dok Drniš i Knin izvješćuju o nuli prometnih nesreća za isto razdoblje. Detaljnom analizom uzroka prometnih nesreća utvrđeno je da je glavni uzrok nepropisna i neprilagođena brzina - evidentirano u 19 slučajeva, dok je jedan incident posljedica nepoštivanja prednosti prolaska.

U ovom tjednu, policijski su službenici utvrdili i sankcionirali ukupno 345 prekršaja. Najviše se ističu prekršaji vezani uz nepropisnu brzinu (245), nekorištenje sigurnosnog pojasa (35), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (29), vožnja pod utjecajem alkohola (11), te tehnička neispravnost vozila (9). Uslijed ovih prekršaja, iz prometa je isključeno 8 vozača i 5 vozila.

U prvih četiri mjeseca 2023. godine, na području PU šibensko-kninske, zabilježeno je ukupno 74 prometne nesreće sa stradalima. To predstavlja povećanje za 19 nesreća ili 25,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada se dogodilo 55 nesreća. Ukupno je nastradalo 98 osoba, uključujući 3 smrtno, 27 teže i 68 lakše ozlijeđenih osoba.

Važno je istaknuti da je broj prekršaja u prometu porastao za 34,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovaj trend najviše se odnosi na prekršaje brze vožnje (povećanje za 91,1%), vožnje pod utjecajem alkohola/droga (povećanje za 1,6%) i nekorištenje sigurnosnog pojasa (povećanje za 13,9%). S druge strane, broj vozača zatečenih u vožnji s mobilnim telefonom u rukama je smanjen.

S obzirom na ovaj zabrinjavajući trend povećanja prometnih prekršaja, osobito prebrze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, koji su glavni uzroci teških posljedica u prometnim nesrećama, policija će u nadolazećem razdoblju pojačati nadzor i aktivnosti na terenu. Kako kroz redovite, tako i kroz izvanredne akcije, policija će preventivno i represivno djelovati, posebice prema recidivistima koji uprkos prethodnim zaustavljanjima, privođenjima i kaznama, nastavljaju kršiti propise i predstavljaju stalnu opasnost na cestama.

Pročitano 587 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.