Srijeda, 24 Svibanj 2023 13:03

Dva riješena slučaja prijevare u Šibeniku – policija savjetuje oprez pri online transakcijama

Dva riješena slučaja prijevare u Šibeniku – policija savjetuje oprez pri online transakcijama Pixabay / Ilustracija

U Policijskoj postaji Šibenik dovršena su dva kriminalistička istraživanja koja su se odnosila na kaznena djela računalne prijevare.

Prvo istraživanje vodilo se protiv 20-godišnjeg latvijskog državljanina zbog sumnje da je počinio prijevaru putem internetske prodaje. Tijekom prosinca 2022. godine, 23-godišnjak iz Hrvatske naručio je Playstation putem online oglasnika s hrvatskim sjedištem. Platili su ga bankovnom karticom u vrijednosti od 386 eura. Međutim, nakon transakcije, oglas je bio uklonjen s web stranice, a naručeni Playstation nikada nije isporučen na adresu kupca.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je da je počinitelj navedene prijevare 20-godišnji latvijski državljanin. Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Drugo istraživanje odnosilo se na kazneno djelo neovlaštene transakcije na bankovnom računu tvrtke sa sjedištem u Šibeniku. U ožujku 2023. godine, tvrtka je primijetila da im je 16. ožujka s bankovnog računa skinut iznos od 10.000 eura za određeno plaćanje, iako tog dana nisu vršili nikakve transakcije putem interneta.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je počinitelj ovog djela 28-godišnji muškarac koji je neovlašteno prebacio novčana sredstva na račun u Njemačkoj. Protiv njega je također podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Oba su slučaja prijavljena odvjetništvu, a daljnje postupanje je u njihovoj nadležnosti. Kako bi se spriječila slična kaznena djela u budućnosti, građanima se savjetuje oprez pri online kupnji i važnost redovite provjere transakcija na bankovnim računima.

Pročitano 499 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.