Četvrtak, 02 Ožujak 2017 15:59

Zbog neodgovornih građana Prvić bi za koju godinu mogao postati veliko odlagalište građevinskog otpada

Za razliku od sustava zbrinjavanja komunalnog otpada koji na otoku Prviću funkcionira, po pitanju zbrinjavanja građevnog otpada sasvim je druga priča.

Naime, svake godine sve je veći broj turista koji uživaju i odmaraju na otoku Prviću. Kako bi i u budućnosti gosti u svemu što pruža otok Prvić uživali, potrebno je zaštititi ga od bilo kojeg zagađivanja.

Ružne slike deponija građevinskih otpada na poljoprivrednim površinama bodu oči i domaće ljude, a mogli bi izazvati i ekološke probleme.

-Uz već postojeće deponije građevinskog otpada, niknuo je još jedan, vjerujem iz razloga što nitko iz Grada Vodica nije reagirao na već postojeće deponije - rekao nam je Goran Franić naglašavajući kako "borba" s nelegalnim deponijima traje već godinama, a s tim problemom susretali su se i prijašnji Mjesni odbori.

- U više navrata upućena su pisma zamolbe Gradu Vodicama da se spriječi daljnje širenje divljih deponija, ali nije bilo sluha od strane Grada Vodica i njihovih službi, iako je uvijek obećavano da će se izići na teren, nitko ne bi došao – ističe Franić

Jedno od rješenja problema Franić vidi u donošenju Odluke Grada o načinu postupanja s građevinskim otpadom na otoku Prviću.

- Grad Vodice treba naći ovlaštenog koncesionara i lokaciju gdje će se otpad odvoziti jer u suprotnom ljudi će početi bacati otpad neselektivno te će pola otoka biti u maslinama, a pola u šuti.
Ukoliko se ne ide odmah u sanaciju trebalo bi postaviti stupiće koji bi onemogućili dovoz i nagomilavanje novog otpada – objašnjava nam Goran Franić

Također Franić naglašava kako mu je drago i za svaku pohvalu uređenje nove šetnice kroz otok Prvić koju planira izgraditi Grad Vodice, ali isto tako napominje da treba dovesti do kraja uređenje i šetnice uz sjevernu obalu koja je započeta prije par godina i u koju je uloženo više od 5 milijuna kuna.

IMG_9492.JPGObalna šetnica na sjevernoj strani otoka Prvića - Goran Franić 

- Šetnica uz obalu na sjevernoj strani otoka nedovršena je i na njoj se otvorio prostor za bacanje svakojakog materijala te je postao otvoreni deponij. Umjesto da bude jedna šetnica svima na ponos ona je devastirana, potencijalno opasna za sve šetače i kupače – kazao je na kraju je Goran Franić

Iz Grada poručuju kako je očevid obavljen, a protiv počinitelja bit će proveden postupak iz nadležnosti komunalnog redarstva.

- 17.02.2017. g zaprimili smo podnesak g. Franića o nastanku deponija građevinskog otpada u Prvić Šepurini te isti dan smo kontaktirali gospodina Franića i dogovorili očevid koji je i obavljen dana 28.02.2017. g, u njegovom prisustvu. Tijekom očevida je utvrđeno kako se radi o 4 (četiri) deponija na lokaciji DONJA BANDA i lokaciji na SJEVERNOJ strani otoka, a za koji je utvrđeno kako egzistira u novije vrijeme odnosno neposredno prije same prijave g Franića.

Isto tako utvrđeno je i koje su osobe deponirale navedeni građevinski otpad, slijedom čega će protiv istih biti proveden i postupak iz nadležnosti komunalnog redarstva. - rekli su nam iz Grada Vodica te naglašavaju kako ne stoji opaska da Grad odnosno komunalno redarstvo ne reagira na probleme s otpadom.

Iz Grada također naglašavaju kako je bilo kakvo deponiranje na otocima zabranjeno kako za komunalni tako i za građevinski otpad. Drugim riječima svi oni koji proizvode građevinski otpad na otoku moraju ga zbrinuti na ovlašteni deponij na kopnu.

IMG_9452.JPG 

- Na području Grada postoji ovlašteni deponij kojim upravlja obrt „Bumba" i svi građani sa područja Grada Vodica pa tako i otoka Prvića dužni su svoj građevinski otpad samostalno deponirati na ovlašteni deponij o svom trošku, ukoliko ne postupe po navedenom, komunalni redari provesti će postupak sukladno čl. 115 i čl. 93 a. Odluke o komunalnom redu, odnosno pokrenuti Upravne i prekršajne postupke. - objašnjavaju iz Grada Vodica

Što se tiče uređenja obalne šetnice na sjevernoj strani otoka nastavak radova na istoj biti će moguće nakon donošenja Urbanističkog plana otoka Prvića, utvrđivanja granica pomorskog dobra kao i definicije svih koridora kanalizacijskog sustava, dok u isto vrijeme za uređenje poljskog puta u postojećim gabaritima nije potreban akt o građenju pa je takvo građenje neopterećeno potrebnom prostorno planskom dokumentacijom i samim time jednostavnije za provođenje uz naravno uvjet osiguranja sredstava nadležnog ministarstva. - zaključili su na kraju iz Grada Vodica

Više informacija

  • Headline: Goran Franić, predsjednik MO Prvić Šepurine upozorava
  • Media: Photo
Pročitano 5343 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Ožujak 2017 16:07

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.