Petak, 24 Veljača 2017 10:54

Zadnje pripreme pred vijorenje simbola čistoće podmorja

Grad Vodice potpisao je ugovor sa udrugom GUWAA za dobivanje licence Bijele zastave na području plave Plaže. Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA), na čijem je čelu proslavljeni hrvatski ronilac Kristijan Curavić, koji se posebno ističe u promoviranju čistoće i kvalitete vode te isticanju njezine važnosti.

GUWAA je organizacija koja čisti i štiti oceane i mora, jezera i rijeke diljem svijeta, dio je najveće međunarodne mreže ronilaca, zaštitnika svih vodenih resursa. Bijela zastava (White Flag International) jedini je simbol u svijetu koji jamči čisto more te plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima. Vlasništvo je Fondacije Princ Albert II. od Monaka i GUWAA-e.

- „Bijela zastava je lansirana prije pet godina zbog sprječavanja zagađenja mora, jezera i rijeka širom svijeta. Ona je najviši standard što se tiče njihove čistoće. Do sada je turizam razvijan u smislu napredovanja hotela, smještaja i ponude, a zanemaren je taj veliki dio, odnosno more zbog kojeg ljudi i dolaze", kazao je Kristijan Curavić.

Izgled i sadržaj plaže igraju tek sporednu ulogu nakon njene čistoće. Vodička Plava plaža zadovoljiti će kriterije već u roku nekoliko dana kad iz mora bude izvađen i posljedni komad plastike ili stakla.

- „Nakon finalne inspekcije slijedi intergracija Bijele zastave u Grad Vodice, odnosno postavljanje znakova na cestu s natpisom 'Dobro došli u Vodice, grad Bijele zastave'. Ona mora komunicirati sa svojim korisnicima, tj. turistima."

Kad Grad jednom odvoji novac za Bijelu zastavu, on od tada spada u ekološke skrbitelje svih svjetskih voda, a dio potrošenog novca turista otići će kao prihod za daljnje očuvanje mora.

Danas je očuvanje okoliša, mora, jezera i rijeka jedan od prioriteta svjetskih organizacija poput United Nationa World Tourism Organisationa koji cijeloj turističkoj industriji nameće da se krenu promovirati u tom smjeru te da pružaju više od samog smještaja.

- „Drago mi je da je vodička gradonačelnica to prepoznala jer se jedno mjesto ne može baviti turizmom i živjeti od toga cijelu godinu, a da ne može garantirati čistoću mora i plaža. To ne ide jedno bez drugoga."

Bijela zastava ne može garantirati za više od dogovorenog, a za sad će ju u Vodicama zaslužiti jedino Plava plaža do Vičevice.

16923369_10154461743277877_1240239745_n.jpg

 

Ministarstvo turizma prvi će put u svijetu biti prezentirano sa šest zemalja kao zemlja s najviše Bijelih zastava. U našoj županiji dvije se još nalaze u Nacionalnom parku Krka, dok će ovo biti prva plaža.

U Hrvatskoj Bijelu zastavu još imaju: Nacionalni park Krka, plaže hotela Svpetrvs Resort Supetar na otoku Braču, Hotel Bellevue Mali Lošinj, uvala Valdarke Mali Lošinj, plaža Zlatni rat Bol na Braču, Hotel Split Podstrana, Crvena luka Hotel & Resort Biograd, te plaže Punta Rata i Podrače u Brelima.

U zadnje dvije godine Bijela zastava je dodijeljena predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru za zaštitu Bledskog jezera, makedonskom predsjedniku Georgij Ivanovu za zaštitu Ohridskog jezera i Republici Bosni i Hercegovini za zaštitu rijeke Une.

Curavićevi ronioci u Vodicama imaju još nekoliko dana posla, a sama će se zastava zavioriti u svibnju. Prije svake sezone i u posezoni vršit će se inspekcije.

- „Plaža će se redovito sanirati i održavati, ako se pronađe smeće odmah će se očistiti, ili pak ako nevrijeme napravi svoje, održati ćemo malo veće eko akcije. Ono na što će se najviše paziti i što je najbitnije je da se nikada više na ovoj plaži ne zadrži komad razbijenog stakla ili toksičnog otpada!"

Više informacija

  • Headline: Bijela zastava stiže u svibnju
  • Media: Photo
Pročitano 6167 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 24 Veljača 2017 17:38

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.