Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 09:47

Zaboravljen jubilej: Sto godina stare škole

vodice-skola
Ni jednom, ama baš ni jednom manifestacijom, nije obilježen veliki jubilej – stota godišnjica izgradnje i stavljanje u upotrebu zgrada stare osnovne škole u Vodicama , po kojima je i vizualno prepoznatljivo ovo turističko središte. Nitko se iz gradske vlasti ili pak, institucija školskog obrazovanja, nije sjetio da se obilježi jedan vrlo značajan događaj iz vodičke povijesti.

 

I dandanas na jugozapadnoj zgradi vodičke stare škole stoji ploča s natpisom: „Ova zgrada bi podignuta godine 1911. pod upravom načelnika Enrika Čičin-Šaina". U starim zapisima pronašli smo da je najprije otvorena ta prva zgrada u kojoj se održavala trorazredna nastava za mušku djecu i nazvana je „Muška osnovna škola". Otvorenje druge školske zgrade, uslijedilo je 5. listopada 1911. godine za žensku djecu koja je pohađala dvorazrednu nastavu.

Svi znaju za staru školu

U to vrijeme Vodice su imale svoju općinu, brojale su 540 kuća i 2800 stanovnika. Otvorenje školskih zgrada koje je dala izgraditi Vlada Austro-Ugarske bilo je u to vrijeme reprezentativan događaj, a zgrade su imale veliku arhitektonsku vrijednost i doimale su se poput palača u odnosu na postojeće oskudne kuće ovog siromašnog težačkog mjesta.

Zanimljivo je da nema Vodičana, srednje i starije generacije, s kojima smo konktaktirali, a koji ne zna da je školska zgrada sagrađena 1911. godine i kako ističu, za nju ih vežu lijepe uspomene. Njihovom dobrom pamćenju pridonosi i činjenica da je iste godine osnovan i Hajduk, a kako su svi oni veliki hajdukovci, ta 1911. godina ne zaboravlja se lako.

Aktualni ravnatelj Osnovne škole Vodice Grgo Friganović smatra da eventualno obilježavanje ovog jubileja nije pod ingerencijom njihove školske ustanove.

- Sjetili smo se toga, ali samo u kuloarskim razgovorima i nikakva službena inicijativa o proslavi nije pokrenuta. Treba napomenuti da s tim zgradama nismo više u nikakvoj poveznici. Stoga smo i smatrali da neko posebno obilježavanje i nije potrebno. Možda ćemo ipak do kraja godine upriličiti neku školsku priredbu posvećenu tom događaju. Prošlo je već gotovo 30 godina otkako je naša osnovna škola na drugoj lokaciji, pa i 95 posto nastavničkog kadra ništa ne veže sa starim školskim zgradama – kazao je ravnatelj OŠ „Vodice" Grgo Friganović.

Da službenog obilježavanja neće biti ni na razini grada, potvrdio nam je dogradonačelnik Vodica Luka Lipić.

Službene proslave nema

- Osobno sam upoznat s podatkom da se ove godine navršava stota obljetnica stare školske zgrade. Svojevremeno sam o tome neslužbeno razgovorao s našim poznatim snimateljem Šimom Strikomanom, koji je to želio ovjekovječiti milenijskom fotografijom. Međutim, obilježavanje tog jubileja nije uvršteno u ovogodišnje gradske manifestacije. – kazao je Lipić.

Gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev: Obilježit ćemo dogodine!

- Za ovu godinu ništa nismo predvidjeli. Međutim, tu važnu obljetnicu obilježit ćemo na primjeren i dostojanstven način tijekom 2012. godine. Naime, do tada će se u zgradi „stare škole" otvoriti Pučka knjižnica i čitaonica čiji je projekt uređenja u tijeku. Također, u idućoj godini planiramo krenuti s nastavom u nekoliko razreda srednjoškolskog obrazovanja. Ove ćemo događaje objediniti i zajedno ih uklopiti u proslavu 100-godišnjice staroškolske zgrade u Vodicama

Vijest i slika preneseni sa web portala Šibenskog novog tjednika (www.novi-tjednik.hr)

Pročitano 4707 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.