Nedjelja, 05 Travanj 2020 20:25

Vodiška Erna Zanze iz Francuske je u bolnici: Imam drukčije simptome, izgubila sam pet kilograma u 15 dana

Koronavirus uvukao se i kuću naše Vodiške Erne Zanze koja je većinu svog života provela u Francuskoj. I sada je tamo, no nažalost u bolnici. Opisala nam je svoje simptome, koji se razlikuju od većine, a i kako smatra da se je zarazila. Kobne su možda bile upravo namirnice iz dućana.

-    Straha mislim da uvijek ima i pogotovo kad su simptomi jaki, u mom trenutnom stanju nemam se razloga bojati. Od prvih simptoma prošlo je već 15 dana, priča nam 64-ogodišnja Erna Zanze, koja je zbog brojnih poruka svojih Vodičana odlučila s nama podijeliti svoju priču.

Simptomi nisu bili oni s kojima nas uglavnom upozoravaju – kašalj i povišena temperatura.

-    Imam neku vrstu gastritisa, povraćanje, proljev i gubitak apetita. Nakon 10-ak dana bilo koji pokušaj jela bi mi stvarao nagon za povraćanjem. Izgubila sam 5 kg u 15 dana te se prekjučer onesvijestila.

Muž Francis je tada zvao vatrogasce koji su kod njih u Francuskoj trenutno najbrži način za doći do hitne pomoći.

-    Strogo sam se držala svih mjera izolacije i prije zaraze i bila jako oprezna pri kupovini u dućanu. No, mislim da sam se upravo tamo zarazila. I to ne u kontaktu s ljudima, nego preko namirnica.

Kaže, virus očito živi do šest dana na plastici, a malo manje na drugim podlogama. Njen savjet je baciti sva pakovanja prije nego se namirnice unesu u kuću ili ih obrisati sa 70 % alkoholom ili razrijeđenim klorom u vodi.

-    Moj muž nije zaražen jer se od kad smo u izolaciji, držimo dalje jedan od drugog i jedemo svaki s jedne strane stola. Ipak, trenutno i za 15 sljedećih dana, mjeri temperaturu dva puta dnevno i pazi na eventualne simptome. Jer, može biti i da je zaražen ali se ne vidi. 

On bi to i volio jer bi onda bio imun. Svakako će se testirati kad stignu testovi serologije koja će moći pokazati je li je netko bio zaražen ili ne, a taj se test očekuje do ljeta. 

-    U mom gradu imamo oko 30 slučajeva, a možda i više jer svi zaraženi nemaju simptome i zato je važno udaljenje, ne dirati se ni sa svojima u kući ni s nikim dok epidemija ne prođe, naglašava Erna koja u Francuskoj živi 53 godine, od kojih je 30 godina provela u Parizu, a sada je na jugu blizu Toulona.

Testiranje se radi pomoću štapića s kojim se uzima bris nosa, malo je neugodan, ali traje svega par sekundi. No, kaže, taj test u nos nije 100 % siguran. Najsigurniji je skener pluća na kojemu se vide tragovi virusa u obliku bijelih mača. Tako je jučer kod nje Covid 19 bio potvrđen. 

-    Trenutno primam infuziju za rehidraciju, terapiju za želudac, a protiv virusa antibiotik Azithromycine 500 mg. Očito ga dobro podnosim s dobrom zaštitom želuca. Nastavak ovisi o mom stanju, napretku i novom skeneru za 7 dana. 
Treba znati da je ipak postotak zaraženih sa simptomima i potrebom liječenja jako mali. Dakle, strah i panika nisu potrebni, a pažnja i izolacija su najvažniji. Treba isto znati da se mnogi zaraze i ozdrave sami da ni ne znaju da su bili zaraženi. 

-    Većina ljudi u bolnicama kao ja, imaju drugih problema zdravlja ili imuniteta. Zato treba posebno paziti na bolesne i starije ljude. Dosta sam umorna kao kod dobre gripe s velikom temperaturom, ali nije strasno. Proći će i ovo, poručila je optimistična Erna.

Više informacija

  • Headline: Koronavirus uvukao se i u njenu kuću, no šalje nam umirujuće vijesti, ali i najvažnija upozorenja
Pročitano 9980 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.