Četvrtak, 02 Travanj 2020 18:41

Vodičani nose maske, barem radi 'čiste' psihe: 'Dezinficiram sve u rakiji, mislim da ćemo poluditi od voga'

Svjetska zdravstvena organizacija i vodeći kineski stručnjaci za bolest Covid-19 ne slažu se oko preporuka za nošenje zaštitnih maski. Opet, globalno je preporučeno da maske nose svi. Ističe se, da se pomoću njih baš i ne može zaštiti, ali svi potencijalno zaraženi smanjit će protok kapljica preko kojih se zaraza i širi – bilo kašljanjem ili tek običnim pričanjem. Vodičani, koji uglavnom nose maske, kazali su nam što oni o svemu misle.

-    Prema raznim logikama protiv korone ne može pomoći ništa, pa čak ni dekontaminacijsko odijelo s kompletnom opremom, osim jednostavno ostati doma. Uvijek postoji mogućnost da ćeš si čačkat ispod maske jer si dok si se svlačio dotakao zaraženim rukama. Ne idem nigdi, osim maksimalno do dućana jednom tjedno, ali tada stavim i rukavice i masku. Šta ja znam, bar mi je psiha mirnija – kazao je B.F.

Službena preporuka WHO-a u glasi da masku trebaju nositi samo oni koji su zaraženi ili njeguju nekog bolesnog.

-    Maske su nam izgleda nezaobilazna tema. Gdje god čitam, slažem se, nalaze se kontradiktorni podaci – nositi ili ne nositi. Ja nosim. Dok ih imam. Imam još svega 5-6 komada i čuvam ih ko zlato. Pamučne lako svi doma moremo napraviti, ali kažu da to ne štiti. Aj ti ostani pametan – kazala nam je S.B.

No, gdje ih kupiti i po kojoj cijeni?

-    Mislim da oni koji tvrde da maske ne pomažu to govore zbog opće pomane za njima. Sada u ljekarnama možeš kupiti samo pamučne po cijeni od 15 kuna, a sašiješ ih doma u po ure. Ovih drugih nema ni za lik. Čujem da kad ih negdi dođe cijene skoče u nebo, sa svakom novom pošiljkom. Ja ih nosim kad sam primorana izaći. I onda perem kvake, mobitel, vrata od auta u rakiji. Mislim da ćemo svi poluditi od voga – kazala je P.P.

Cijene nam je ukratko komentirala i farmaceutkinja.

-    Zaista mi je bilo neugodno kad sam morala ponuditi ljudima malu pošiljku maski s filterom čija je cijena i preko 80 kuna. Ne možemo sada uspoređivati cijene, neke od tih maski nikad nismo ni imali, ali slažem se da su cijene višestruko porasle. Ali, kako u ljekarni gdje ja radim, a sigurna sam i u drugima, naš poslodavac zbog toga nije kriv.

Jednu pošiljku takvih maski su čak i vratili nazad.

-    Mi ne možemo utjecati na tržište koje nam je podiglo cijene. U skladu s tim rastu u ljekarnama. Teško je pojedincima objasniti da to nije naša politika i brza zarada. Zaista nije. Što se tiče pamučnih maski, njih i prodajemo pod tim nazivom, a ne kao zaštitne i uglavnom im je cijena 15 kuna. I to nam, čim dođe odmah plane – kazala je farmaceutkinja.

A vi, dragi čitatelji? Nosite li maske i što mislite o svemu ovome?

Više informacija

  • Headline: Ne slažu se svi stručnjaci oko nošenja zaštitnih maski…
Pročitano 5035 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Travanj 2020 18:49

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.