Utorak, 10 Travanj 2018 10:16

Vodički taxisti složni: Zbog novog zakona taksi obrti počet će se gasiti

Svijet interneta i aplikacija promijenio je mnogo toga u svakodnevnom životu i društvu općenito, a jedan od izazova postavio je i pred zaposlenike taxi prijevoza. Od uvijek je ovakav oblik prijevoza bio vrlo jasan; postoji taksimetar koji se vrti po određenoj tarifi prijeđenih kilometara, cijena od točke A do točke B se precizno računala i bila svagdje manje-više predvidljiva i podjednaka.

Ovisno o propisima koje nalaže lokalna samouprava taksi vozila su morala biti posebno označena, odnosno obojana u određenu boju.

Danas se situacija mijenja, prvo dolaskom ubera o kojem se mnogo pričalo u medijima, a onda i zbog novoga zakona koji bi nalagao da bilo tko iz bilo kojeg dijela Hrvatske može bilo gdje, ovisno o svojoj želji vršiti taxi usluge.

"Jedinice lokalne samouprave morat će izdavati dozvole za obavljanje taksi usluge na svom području svim vlasnicima licence, a ne, kao dosad, samo onima sa svog područja. To primjerice znači da će netko iz kontinentalne Hrvatske moći legalno taksirati na obali. Cijena dozvole pritom neće smjeti biti veća od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja dozvolu izdaje.", prenosi Jutarnji list.

Uz to bi se i uvela i elektronička aplikacija koja bi uz taksimetar služila za naplaćivanje vožnje, ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami.

Oni koji donose zakon vide to kao povećanje radnih mjesta i pojeftinjenje taxi usluge, no s druge strane tu su taksisti koje ovaj zakon direktno dotiče i koji nimalo nisu oduševljeni ovim prijedlogom zakona.

Jedan od 14 taksista koji djeluju na području Vodica, Kristijan Lasan Zorobabel kaže da ovaj zakon ništa dobro neće donijeti.

"Zarada od ovog posla nije velika, a kako će biti kada se broj taksista drastično poveća, ne želim niti razmišljati. Ovo je možda dobro za osobe iz kontinentalnih dijelova Hrvatske koji žele odraditi sezonu taksirajući jer njima neće biti teško voziti ovdje gdje ima puno manje ulica nego primjerice u Zagrebu.

auto-3107479_1280.jpg

A gdje da mi idemo odrađivati zimske sezone?", pita se Kristijan.

Iz njegovih riječi da se uvidjeti da bi ovaj zakon bio jednosmjeran jer se svi orijentiraju na Jadran tijekom sezone.

Možda bi ova promjena zakona imala smisla da svagdje na području Hrvatske postoji ista ili bar podjednaka potražnja i tržište taxi usluga, no znamo da to nije slučaj i čini se da ovaj prijedlog ne bi pridonio povećanju zaposlenosti i kontinuiranom padu cijena usluga taksija, već je orijentiran ka instant zaradi nekoliko mjeseci nakon koje opet treba nekako prezimiti.

"Pitajte i ostale taksiste iz Vodica i svi će vam reći isto. Neće doći do nikakvog povećanja posla, već naprotiv, obrti će se početi gasiti", zaključuje Kristijan.

Više informacija

  • Foto izvor: Ilustracija / Pixabay
Pročitano 4557 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.