Utorak, 06 Prosinac 2016 20:32

Vodice prve u Hrvatskoj primjenjuju plan upravljanja za obalno područje: Spremamo se za rast razine mora uzrokovanog klimatskim promjenama

S nedavno završene konferencije o klimatskim promjenama u Maroku stižu dramatične i zabrinjavajuće poruke - razina mora diže se znatno brže od očekivanog.

 

Konsenzus je postignut. 97 od 100 znanstvenika koji se bave klimatskim promjenama uvjereno je da je za sve topliju klimu odgovoran - čovjek. Kako se tomu prilagoditi, raspravljalo se na nedavnoj klimatskoj konferenciji u Maroku. - prenosimo vijest s portala vijesti.rtl.hr

Profesor Mirko Orlić sa zagrebačkog PMF-a suglasan je s kolegama iz svijeta da globalna temperatura zraka i mora rastu, a s njima i srednja razina mora. U prošlosti, za 17 centimetara u 100 godina.

"I to zvuči relativno malo kada kažete, međutim u budućnosti se očekuje da će to biti puno više. U onom ekstremnom slučaju to je dakle od 50 do 100 centimetra, dakle do jednog metra u 100 godina, što je puno", pojasnio je Orlić.

Kako se obalni gradovi mogu pripremati za tu neminovnu katastrofu? Jedan od najjeftinijih načina prilagodbe je i odredba o budućoj gradnji uz obalu, kaže Daria Povh Škugor, viša voditeljica mediteranskog dijela UN-ova programa za okoliš. Ona je sa svojom kolegicom Željkom Škaričić u Maroku predstavila plan upravljanja za obalno područje Šibensko-kninske županije.

Grad Vodice je prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje plan upravljanja za obalno područje, a vezan za povećanje razine mora uzrokovanog klimatskim promnjena. 

Naime, osnovni projekt uređenja 1. faze izgradnje plaže Punta – Bristak usklađen je prema planu upravljanja za obalno područje Šibensko-kninske županije. Predviđeno je da se sadašnja obalna šetnica na tom području podigne, tako da će na nekim mjestima biti viša i do 80 cm od dosadašnje.

To će ujedno biti svojevrsna zaštita od poplave u slučaju ozbiljnog rasta razine mora

IMG_7479.JPGŠetnica na Plaži Punta Bristak bit će na nekim mjestima viša i 80 cm od dosadašnje visine šetnice

Pročitano 5328 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Prosinac 2016 21:18

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.