Utorak, 09 Srpanj 2013 14:36

Vodičani će uskoro moći uživati i u 3D filmovima

3d-movie
Jučer je u zagrebačkom muzeju Mimara potpisivanjem ugovora završena prva faza Projekta digitalnog opremanja i razvoja kinoprikazivačke djelatnosti koju zajednički provode Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture. Među 28 malih nezavisnih kinodvorana i šest filmskih festivala našao se i Kulturni centar Vodice.

Objedinjena javna nabava znatno je smanjila trošak nabave digitalne opreme koja je i tako preskupa da bi ju Vodice same mogle financirati. Ukupna vrijednost nove opreme je 420.042,41 kuna.

 

Ministarstvo kulture sufinancirat će digitalizaciju vodičkog kina sa 70%, odnosno 294.030,00 kuna, a ostatak će izdvojiti Grad Vodice. Kako je to znatno manja suma od one koja je predviđena proračunom za digitalizaciju kinodvorane, ostatkom novca Grad Vodice će kupiti dodatnu opremu za 3D prikazivanje filmova. Tako će djeca moći uživati u najsuvremenijim animiranim filmovima na samo korak od kuće.

Digitalizacija malih nezavisnih art kina bio je hitan i neophodan potez kako bi ova mala kina uopće opstala i nastavila s kinoprikazivačkom djelatnošću. Na jučerašnjem svečanom potpisivanju ugovora uz nazočnost ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara i koordinatorice cjelokupnog projekta Tine Hajon, naglašena je višestruka korisnost provedbe digitalizacije. Digitalizacija, ne samo da donosi usklađivanje tehničkih standarada, podizanje kvalitete slike i tona, bržu, jeftiniju i olakšanu protočnost audiovizualnih djela, već omogućuje i istovremeno prikazivanje najnovijih filmskih naslova u kinima malih i velikih gradova Hrvatske. Kako je ministrica jučer naglasila, digitalizacija omogućuje da kino ponovno postane obiteljska zabava.

Svaki kinoprikazivač koji je jučer potpisao ugovor, obavezao se na programske izmjene u svom repertoaru prema HAVC-ovim programskim smjernicama inspiriranim programskim načelima međunarodne organizacije Europa Cinemas i programa MEDIA i temeljenim na analizi konkretnih podataka hrvatskih kinoprikazivača. Stoga će se u Kinu Vodice, osim američkih blockbustera prikazivati i značajan broj europskih i hrvatskih filmova, dokumentarni i baštinski filmovi. Uvođenjem nove tehnologije Kino Vodice će imati raznolik i bogat filmski program, s ponekim direktnim prijenosom velikih baletnih, opernih i koncertnih predstava iz cijenjenih teatara diljem svijeta.

Izvor vijesti: Grad Vodice

Pročitano 4099 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.