Nedjelja, 17 Prosinac 2023 18:53

Sažetak manifestacije: OPG Červar dominira na 13. danima maslinovog ulja održanim u hotelu Imperial

U subotu, 16. prosinca, u hotelu Imperial u Vodicama održana je manifestacija "13. dani mladog maslinovog ulja". Na događaju su dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima maslinovog ulja, a pristiglo je ukupno 240 uzoraka iz različitih regija.

Šampion manifestacije i u kategoriji sortnih ulja te pakovine bio je OPG Matija Simon Červar iz Novigrada sa sortom Maurino. U kategoriji više sortnih ulja, prvo mjesto osvojio je OPG Odakovo Ulje iz Zagreba. Drugo mjesto pripalo je OPG Lupić iz Bala sa sortom Rosinjola, a treće mjesto Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a ŠKŽ iz Šibenika sa sortom Oblica.

Četvrto mjesto zauzeo je OPG Đani Lazar, također sa sortom Oblica, dok je peto mjesto osvojio OPG In Volo sa sortom Buža. Ostala mjesta na listi su SD Maslina, OPG Marčelo Rioža, Andro i Ante Puče, Miroslav Draković i OPG Palinića Dvori.

OPG Červar

Iz Istarske županije pristigla su 71 ulja, iz Šibensko-kninske županije 61, a iz Splitsko-dalmatinske 28. Ostale regije, uključujući Zagrebačku županiju, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru, također su bile zastupljene s manjim brojem uzoraka.

Od 240 uzoraka, 214 je bilo ekstra djevičanske kvalitete, s 130 zlatnih, 43 srebrnih, 27 brončanih medalja i 14 diploma. 24 ulja su bila djevičanske kvalitete, a 2 su bila lampante kvalitete.

OPG Odakovo Ulje iz Zagreba

Kvaliteta ovogodišnjih maslinovih ulja je općenito bila lošija u usporedbi s prethodnim godinama. Broj zlatnih medalja bio je manji, a samo su 2 ulja dobila ocjenu premium kvalitete. Također, kemijske analize su pokazale da je ova godina statistički najlošija u posljednjih 13 godina manifestacije. Samo 5 ulja dobilo je maksimalni broj bodova za kemijsku analizu, pri čemu je posebno zabrinjavajući visok peroksidni broj, što ukazuje na potrebu za posebnom pažnjom pri čuvanju maslinovih ulja. - rekao nam je Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara i organizator

Pročitano 2626 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.