Petak, 23 Veljača 2018 11:36

Vijećnici Mosta inicirat će tematsku sjednicu u kojoj će približili njihove želje i htijenje u procesima razvoja našeg Grada.

Nastavno na događaje s 5. sjednice vijeća Grada Vodica MOST nezavisnih lista Vodice žele našim mještanima skrenuti pozornost na buduće aktivnosti koje će inicirati u redovima oporbe kako bi približili njihove želje i htijenje u procesima razvoja našeg Grada. Tim povodom izdali su priopćenje koje vam donosimo u cijelosti

 

Od većine građana spretnim i manipulativnim tehnikama želi se sakriti stvarno stanje potencijala i razvoja, te se prikazuje iskrivljena slika u kojoj teče med i mlijeko.

Nažalost daleko smo od blagostanja i naša je zadaća da upozoravamo vladajuće na propuste i opasnosti u koje guraju sam grad i sve njegove stanovnika.

Možemo krenuti s gospodarstvom jer od te grane svi živimo kao i oni koji koji trenutno upravljaju poslovnim procesima Grada Vodica.

Ne možemo se sjetiti, a ako netko može neka nas demantira niti jedne ozbiljne mjere razvoja gospodarstva Grada Vodica. Poduzetnici i obrtnici su prepušteni sami sebi bez ikakve pomoći, ideje, vizije onih koji bi trebali poticati razvoj gospodarske grane. U prilog tome iznosimo tezu kako od nekoliko desetaka zaposlenih u institucijama Grada Vodica nema radnog mjesta, nema osobe koja se brine o poduzetništvu i obrtu.

Rezultat takvog rada su prihodi lokalnog proračuna u dijelu poreza i prireza koji su na nivou najnerazvijenijih gradova i općina u RH. Izraženo u postotcima isti iznose svega dvadesetak posto izvornog proračuna. Nadalje, možete li se sjetiti direktne proračunske i izvanproračunske investicije koja je gospodarski isplativa i koja dugoročno nije opteretila proračun u smislu fiksnih izdvajanja sredstava za plaće, režije i ostalo. Mi je nismo uspjeli detektirati.

Nažalost investicije koje se najavljuju još su jedan od utega oko vrata koji ovaj naš grad vode u još dublju provaliju. Dosadašnje vladajuće garniture nisu imali viziju ali su bili racionalni u upravljanju sredstvima proračuna, to im moramo priznati. Sadašnja ekipa je opterećena ispunjenjem predizbornih obećanja i programa rada koji usput rečeno nikad nismo vidjeli izuzev liste želja na predizbornom letku. Shvatili su da se mogu zadužiti i ispuniti obećanja. Odličan 5.

Zadužiti ćemo se 50 miliona pa što bude. Tako otprilike izgleda njihovo promišljanje. Tko će vraćati kredite i kako, od čega njih ne zanima.

Da bismo Vam dočarali rasipnost i nepoznavanje elementarnih ekonomskih pravila možemo unaprijed utvrditi da će se zaduženjem od 20 miliona kuna za dječji vrtić uz sadašnje obveze prema predškolskom odgoju udio izdvajanja za predškolski odgoj popeti na četvrtinu proračuna.

Odgovorno tvrdimo da navedenim aktivnostima neće biti u potpunosti rješen problem liste čekanja, ali će trošak dječjeg vrtića po djetetu biti među najvećima u RH. Nadalje, odgovorno tvrdimo da postoji upola jeftinije rješenje koje će zadovoljiti sve potrebe predškolskog odgoja.

Koga je to briga??

Pa briga je nas, porezne obveznike koji to plaćamo, nas kojima ćete povećati komunalne namete ili pak nećete?Možda bi mogli nešto prodati, možda zgradu gradske uprave??

Nemojmo zaboraviti da omjer 75/100 zaposlenika u korist privatnog sektora raste u korist javnog sektora. Trenutno na našem prostoru županije na 100 zaposlenih u privatnom sektoru ima 75 zaposlenih u javnom sektoru s tendencijom rasta ovih u javnom sektoru.Za razliku u Istri je svega 36 zaposlenih u javnom sektoru na 100 zaposlenih u privatnom sektoru.

Upravo tim se vodi novi Zakon o komunalnom gospodarstvu. Donijeti će bolne promjene za one koji s javnih funkcija okreću glavu od poduzetnika, obrtnika. To zasad nije njihov problem, ali ubrzo će postati.

Turizam

Deset godina od kvartala do kvartala povećanje broja noćenja. Dobro je, brojevi rastu. Kakva je struktura noćenja, kolika je prosječna popunjenost, kakva je vanpansionska potrošnja, kakva je platežna moć naših gostiju???To su pitanja na koje skrivamo odgovore.Odgovor znaju iznajmljivači, hotelijeri i ugostitelji. Odgovor možemo iščitati iz nagrada Hrvatske turističke zajednice i ostalih priređivača, stručnjaka u turizmu koji godinama zaobilaze Vodice. Godinama nismo niti nominirani, a da ne govorimo o nagradama. Za očekivati je sa će se investicijom od 20 miliona kuna u plažu Vruje ipak nešto promjeniti. Produžiti će se sezona. Koliko, kako, zašto???

Na ta pitanja odgovore je trebala dati studija gospodarske isplativosti koje nažalost nema. Kažu da to nije potrebno.
Nije potrebna studija niti za "Posjetiteljski centar" na Račicama. Ma nema veze, biti će to dobro. Tako otprilike izgleda promišljanje onih koji odlučuju u sredstvima poreznih obveznika.

Dakle, magla. Magla svuda, svuda oko nas!!!!!

Još je na desetke tema o kojima ćemo govoriti, upozoravati i nuditi rješenja.

Vijećnici Mosta nezavisnih lista će inicirati, zajedno s ostalim kolegama iz oporbe tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Vodica na kojoj ćemo pokušati putem konstruktivnih izmjena temeljnog akta odnosno Statuta Grada Vodica doći u priliku da rastjeramo maglu koja se nadvila nad našim Vodicama.

S poštovanjem,

Most nezavisnih lista Vodice

Pročitano 3943 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Veljača 2018 11:45

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.