Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 15:51

Upoznajte se s cjelokupnim projektom odvodnje oborinskih voda u Vodicama

Projekt odvodnje oborinskih voda je koncipiran i sad se traže sredstva za realizaciju. Jedan dio novca je već dobiven iz Hrvatskih voda. S tim novcima se trenutno radi. Riječ je o interventnim sredstvima za sanaciju najkritičnijih dijelova. Razrađena su i pripremljena rješenja za cjeli niz pozicija (Dulcin, Barbin otok, Vruje, Brunac-Kalelarga, Obrove, Plimica, Blata, ... Srima). Potreba za intervencijama je uistinu dosta. Trenutno je glavna koncentracija na obalnom području Grada.

Osim radova na uređenju bujice (zarova) Obrove u izvedbi je jedno izljevno uljno okno između spomenika žrtava jugokomunizma i Konzuma.

Na obali su u planu su još dva okna, a kad se osiguraju sredstva, kroz cijeli Dulcin bi se napravio kanal koji bi imao funkciju evakuirane poplavne vode pospremiti (water storage) prije konačnog uljeva u more.

Cijeli Dulcin je izuzetno nizak, odnosno plitak u odnosu na more jednako kao i cijeli kopneni dio obale. S obzirom na sadašnju visoku razinu mora, a pogotovo na očekivana stanja posljedicama globalnog zatopljenja, cijeli plato nema uvjeta za odvodnju voda. Kako bi se spriječila takva plavljenja, na cijelom području do Starčevićeve ulice potrebno je stvoriti dvije stvari, omogućiti brzi transfer voda u more te pri tom ga zaštiti od zagađenja.

- „Prije svega potrebno je napraviti retenciju, prostor u koji će se pospremiti te vode s površine. U tom smo smislu kroz Dulcin projektirali jedan kanal koji ima volumen da prihvati taj prvi val i da se iz njega, u slučaju ekstrema poput onog 2015. i lani, direktno iz uljnih okana pumpom intervetno prebaci u more", kazao je projektant Rato Petrov.

IMG_9790.JPGUljno okno između Konzuma i spomenika žrtvama jugokomunizma

Uređaj je višefunkcionalan: osigurava prijem usporenih dotoka te kao mastolov separarira ulja, masti i sve taložive tvari s prometnih površina koje su njima opterećene. U Vodicama su predviđena tri takva. Uređenje Herforodske ulice iskoristilo se da se riješi taj dio, drugi bi bio kod Barbina otoka, a treći u Marini.

- „Kanal u Dulcinu je velikog kapaciteta te u kompletnom dijelu može pohvatati sav volumen. Ekstremni pljuskovi zabilježeni su 2015. godine. U tri ciklusa u cca 50 min palo je 89 mm/m2, a u cijelom periodu preko 300. To su neprirodni pljuskovi koji se ne mogu eliminirati. Postavlja se pitanje cijene obrane od ovakvih voda, do koje se granice štititi, što je preko toga elementarna nepogoda. S jednu stranu su rijetke, pa bi velikim ulogom išli u štetu."

U tehničkim rješenjima primjenjuje se „ekonomsko dimenzioniranje" pri čemu razina zaštite nužno ovisi o ulaganjima. Primjerice, centralni gradski prostor je onaj koji je potrebno vrhunski štititi te se ide sa skupljim rješenjem. Sve će se vode koje se i inače slijevaju eliminirati s vertikalnim kanalima.

To konceptualno rješenje uvršteno je u planskoj dokumentaciji Hrvatskih voda i oni zapravo trebaju financirati taj dio. Vode se teške bitke s obzirom da je mnogo primorskih gradova u sličnom problemu. No, ono što veseli je da je projekt ipak ušao u plan Hrvatskih voda te da bi trebao biti gotov još u ovoj godini.

- „Postojeći elementi odvodnje ugrađivani su sukcesivno u posljednih 50 – 70 godina, a neki dijelovi su i znatno stariji. Uvjeti i načini zbrinjavanja voda ne udovoljavaju aktualnom tempu i opsegu izgradnje gradskih prostora i u tom smislu bilo je nužno pokrenuti izradu kompletnog sustavnog rješenja koje mora ne samo eliminirati sadašnje probleme već osigurati trajno dugoročno sustavno postupanje s vodama", upozorava Petrov.

IMG_6969.JPGZarovo u Dočinama

Današnja kanalska galanterija omogućava vrlo jednostavnim i jeftinim načinima efikasno zbrinjavanje takvim vodama. Bespomoćni smo ako se nekontrolirano kreću. Preduvjet projekta su opremljena cestovna infrakstruktura i sekundarni kanali kojima se oborinske vode na kraju dovede na uređaje, uredno pokupe i pospreme za evakuaciju.

Paralelno s projektiranjem i izgradnjom (interventnim zahvatima) rađeno je na dugoročnom rješavanju problematike oborinske odvodnje Grada.

- „Koncept SOO Vodice obuhvaća sustavna rješenja na cijelom teritorijalnom području Grada. Projekt je prezentiran u Hrvatskim vodama u Zagrebu u listopadu 2016. Temeljne postavke sustava su da se lateralno, predvidivo trasom „Tribunjskog puta" i „magistrale" zahvate sve brdske vode i sprijeći njihovo nekontrolirano razljevanje nizvodno po najgušće naseljenim i najvrijednijim dijelovima Grada.
Slika 1. ... Hidrološki tokovi

Screenshot-2017-03-06-15.49.jpg 

- „Tako zahvaćene vode gornjeg toka (glavnina voda) predviđeno je vertikalnim koridorima (zarova) tranferirati direktno do mora. Time se šire obalno područje štiti od poplavnih učinaka „tuđih voda". Građevine i elemente oborinske odvodnje u nizvodnoj obalnoj zoni srednjeg i pogotovo najugroženijog donjeg toka time se kapacitira isključivo na vlastite (lokalne) vode što je i ekonomski najprihvatljivije". – pojašnjava autor koncepta Rato Petrov.

Slika 2. ... predviđeni koridori (zarova)

Screenshot-2017-03-06-15.50.jpg 

Uvjeti financiranja su postroženi budući je gradova kandidata za sredstva Hrvatskih voda mnogo, a sam fond obilato je iscrpljen ektremnim poplavama zadnjih godina, prisjetimo se samo Neretve (Metković), Save (Gunja) itd.

Ipak, za Grad Vodice vijesti su optimističke. Koncept je prihvaćen i uvršten je u plan Hrvatskih voda za realizaciju u 2017. godini. O tempu i opsegu odlučuje se ovih dana.

Više informacija

  • Headline: Projekt koji je ušao u plan Hrvatskih voda
Pročitano 6569 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 17:57

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.