Nedjelja, 03 Studeni 2013 18:34

U Vodicama postavljena prva solarna Automatska meteorološka postaja: potpuna neovisnost i neprekidno slanje podataka

Inovativnost člana udruge Šibenik meteo i vlasnika AMP Vodice-Blata Branimira Skroze rezultirala je prvom solarnom postajom u Hrvatskoj, koja je potpuno neovisna o kućnoj energetskoj mreži o kojoj svi ovisimo.

Upravo zbog te ovisnosti o često nestabilnoj strujnoj mreži koja u Vodicama za jačeg nevremena, preopterećenja na vrhuncu sezone ili požara u okolici uzrokuje njezino isključivanje ili pad ponukalo je Branimira na nabavu i izradu potpuno neovisnog sustava.

Četri solarne ploče od 20W preko solarnog kontrolera punjenja pune bateriju od 100Ah koja AMP WS2350 i mini PC-u priskrbe dovoljno energije da sustav nesmetano radi 80h ili otprilike 3 dana. Uz AMP na solarnu mrežu spojen je i router tako da je omogućeno neprekinuto spajanje opreme i slanje podataka na server.

U slučaju oblačnog vremena dužeg od tri dana, pada napona na 11V te nemogućnosti kvalitetnog punjenja baterije predviđen je alternativni model punjenja. Solarni kontroler pomoću releja propušta struju iz kućne mreže do punjača koji zatim nadopunjuje bateriju i podiže napon na 12.5V za nesmetani rad sustava.

Ovakav način rada već se pokazao pouzdanim kod nedavnog nestanka struje, kada je veći dio županije ostao bez nje, ali ne i AMP Vodice Blata.

solar-blata1

(na fotografiji: AMP Vodice Blata, mini PC i unutarnja konzola vremenske postaje WS2350)

Osim neprekidnog rada ovakvim rješenjima postiže se na očuvanju prirode i okoliša korištenjem alternativnih izvora energije, a Šibenik Meteo u narednom periodu će ovakav stabilan i neovisan sustav pokušati primjeniti i na ostalim postajama u svojoj mreži AMP.

Dodajmo ovom tekstu da je računalo koje opslužuje panoramsku web kameru i grmljavinski senzor Vodice Olympija prebačeno na rad preko UPS-a čime će se dobiti na stabilnosti sustava prilikom izraženijih nevremena i nestabilnosti napona koji bi zatim uzrokovali ispadanje ovih sustava.

Izvor vijesti i foto : www.sibenik-meteo.com

 

Pročitano 3263 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.