Ponedjeljak, 04 Studeni 2013 11:46

Nastavljeno istraživanje na Velikoj Mrdakovici: nađeni vrijedni arheološki predmenti

Ponovno je započelo istraživanje nekropole na Velikoj Mrdakovici kojeg zajednički financiraju Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Arheolog Muzeja grada Šibenika Toni Brajković i njegova ekipa iskoristili su lijepo vrijeme i započeli još jednu kampanju arheološkog istraživanja na lokalitetu u blizini Vodica na kojem je već do sad pronađeno i obrađeno nešto manje od 150 grobova.

Istraživanja na nekropoli podno Velike Mrdakovice započela su još 1969. i trajala su do 1974. godine. Zatim je nastupila jedna duga stanka do 2009. od kada se na ovom lokalitetu u kontinuitetu vrše istraživanja. Brojnost i raznolikost nalaza dokazuju da se na obližnjem vrhu brda, gdje je postojalo liburnsko-rimsko naselje, živjelo od 4. stoljeća prije Krista do 2. stoljeća poslije Kristova rođenja. Najstariji grobovi potječu iz 4. i 3. stoljeća prije Krista, vrlo su plitki i priklesani uz prirodne kamene živce. Nešto mlađi su helenistički grobovi datirani u razdoblje od 3. do 1. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnja istraživanja započela su otvaranjem dvije sonde koje nisu dale nikakve nalaze, dok su u trećoj pronađena još četiri rimska paljevinska groba s bogatstvom keramičkih i staklenih nalaza.

Nađeni predmeti: tri lucerne, tri staklene posude, tri urne, dva keramička tanjura koja su služila kao poklopci, dvije keramičke posude i jedna metalna, pokazuju da su grobovi nastali u drugoj polovici 1. stoljeća. Istraživanja se nastavljaju još desetak radnih dana.

Pročitano 2753 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.