Četvrtak, 21 Siječanj 2021 21:42

U NEDJELJU SASTANAK: Vlada želi krenuti s postupnim popuštanjem mjera, čeka se stav Stožera

U NEDJELJU SASTANAK: Vlada želi krenuti s postupnim popuštanjem mjera, čeka se stav Stožera Pixabay / Ilustracija

Premijer Andrej Plenković i ministri iz gospodarskih resora žele krenuti s postupnim otvaranjem Hrvatske nakon što isteknu postojeće restriktivne mjere 31. siječnja, budući su nam trendovi zadnjih tjedana dobri, no Stožer civilne zaštite i epidemiolozi, jako su oprezni zbog novog soja virusa koji se pojavio, oni još nisu za otključavanje i zalažu se da se postojeće mjere produže za još mjesec do dva. - piše Jutarnji list

 

Zato će biti ključan nedjeljni sastanak na kojem će premijer i ministri razgovarati s članovima Stožera i epidemiolozima, a na kojem će se odlučiti u kojem će se smjeru mjere popuštati. Sugovornici iz Vlade novinarima Jutarnjeg lista kažu da bi postepeno popuštanje mjera trebalo ići u smjeru da u školu krenu svi učenici, da se dopusti rekreativni sport, kao i otvaranje fitness centara, teretana i sportskih centara uz, naravno, stroge mjere, a s epidemiolozima, Stožerom i predstavnicima ugostitelja razgovarat će se i o mogućnosti da se dopusti otvaranje terasa za restorane i kafiće.

Sigurna zona

Ako se pak pita članove Stožera civilne zaštite o mogućnosti da se restriktivne mjere popuste 1. veljače, oni kažu da će se tek o tome razgovarati, ali da će zastupati stav kako se ne bi trebalo ići u veća popuštanja sve dok prijeti opasnost od mutiranog virusa koji se pojavio u EU, zbog kojega brojne države produljuju ili čak zaoštravaju mjere.

- Moramo biti jako oprezni. Austrijanci su objavili kako nova mutacija donosi novu fazu pandemije koja će najteža biti u veljači i ožujku. Stožer je dosta tvrd ovog puta, ali ne odlučujemo samo mi. Treba vidjeti i što će se zaključiti na sastanku Europskog vijeća koje je i sazvano zbog tog novog soja virusa i o tome će se najviše razgovorati – kaže sugovornik iz Stožera.

Iako ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govori kako očekuje i vjeruje da će se sve škole otvoriti 1. veljače, odnosno da će se nastava pohađati uživo, članovi Stožera zastupaju tezu da se treba strpiti još mjesec do dva kada ćemo ući u „sigurnu zonu”.

U slučaju da i nakon 1. veljače djeca viših razreda osnovne i srednje škole nastave pohađati nastavu online, prema Stožeru, dopustio bi im se odlazak na sportske izvannastavne aktivnosti. Slovenija je, primjerice, najavila otvaranje škola, iako su im brojke daleko gore nego naše.

Da su u Stožeru nepopustljivi oko postepenog popuštanja mjera, potvrđuju nam i sugovornici iz gospodarskog dijela Vlade. Iako sa Stožerom, kažu, stalno razgovaraju oko mogućnosti da se mjere ublaže 1. veljače, oni su, kažu nam, tu dosta strogi.

Pozitivna faza

Premijer Plenković je na pitanje novinara Jutarnjeg lista jesu li najave o popuštanju mjera neujednačene - budući da on govori o popuštanju, a Stožer da ne treba očekivati spektakl 1. veljače - odgovorio kako stalno komuniciraju međusobno i kako je normalno da Vlada vodi računa o svim aspektima.

- O zdravstvenima, o mjerama, ekonomskim aspektima, financijskima, o našem načinu života, mladima... Naš je interes da pokušamo normalizirati okolnosti kada je to moguće. Mi smo sada u jednoj pozitivnoj fazi i sukladno tome ćemo vidjeti postoje li određene mjere koje postupno možemo poduzimati ne bi li što više vratili našim sugrađanima navike i normalan život. Pritom treba imati na umu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpuno restriktivne mjere i policijski sat – poručio je premijer.

Pročitano 2333 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.