Četvrtak, 21 Siječanj 2021 19:49

Jadranka Fržop nova je ravnateljica županijske Lučke uprave: Prioriteti su komunalne luke Dolac i Srima

Jadranka Fržop, donedavna pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, od proteklog je tjedna na čelu županijske Lučke uprave. S obzirom na to da se pomorstvo od 2008., otkada je bila vršiteljica dužnosti iste funkcije, u potpunosti urezalo u njenu karijeru, četverogodišnji plan nije bilo teško sastaviti. Glavna vodilja bila joj je poboljšanje sustava lučkih uprava. Ističe, prisutna je stalna težnja za novim rivama, uređenjem postojećih te povećanjem broja komunalnih vezova što očekuje da će uz pomoć sredstava iz EU fondova i napraviti.

-    Tada, prije sad već skoro 13 godina biti v. d. ravnatelja bio je veliki izazov, ali i određeni stres jer nisam znala što me čeka. Danas je to uhodani sustav koji je prepoznat u zakonodavnom okviru i na meni je da ga poboljšam. Promijenilo se i to da je u pomorstvu sve više žena koje mogu dati puno, priča nam Jadranka Fržop koja je svojevremeno bila jedina pročelnica na Jadranu.

Fržop, inače po struci pravnica, svoje je prve poslovne korake napravila u Općini Pirovac 1997., a već dvije godine nakon imala je prve temelje u županijskom Uredu za pomorstvo nakon čega je jedno vrijeme radila i u županijskoj Policijskoj upravi. Od 2008. je pročelnica u Upravnom odjelu za pomorstvo, promet i otočni razvoj, a 2016. bila je i pomoćnica ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

-    Volim učiti i otkrivati nove spoznaje. Vjerujem da novim interesima širiš vidike, bez obzira, bilo privatno ili poslovno te sam se uvijek vodila time da su ljubav i znanje dvije najveće pokretačke sile. No, sam čovjek ne može ništa. Imala sam i puno sreće, ured koji sam ostavila čini dobar tim mladih ljudi koji su voljni i željni raditi. Nastojala sam im prenijeti sve što znam, pogotovo kad su u pitanju granice pomorskog dobra, a i ovdje me je dočekao dobar tim koji je spreman raditi.

Dosadašnji ravnatelj, Željko Dulibić, uz pozitivnu radnu atmosferu, s vizijom je postavio i neke buduće projekte i aktivnosti koje sada treba nastaviti. Ističe, lučka područja i komunalne luke potrebne su, prije svega, našem domicilnom stanovništvu. Imamo puno obale, riva i luka, malih relativno nenaseljenih otoka što sve predstavlja izazove, ali i nosi prednosti.

-    Naša županija za mene je najljepša na svijetu, imamo dva nacionalna parka, predivne nedevastirane otoke te tu imovinu treba zaštiti, unaprijediti i održavati. Također, na području županije postoji 12 – 13 tisuća brodica. No, problem nije nastao preko noći pa se kao takav i ne može odmah riješiti.

Aktivnosti unutar ŽLU je mnogo, počevši od velikog i izazovnog europskog projekta – gradnje trajektnog pristaništa na otoku Kapriju, prve faze gradnje luke u Prvić Šepurini, pokretanja lokacijske dozvole za uređenje lučkog područja u Tribunju, povećanja lučkog područja u Murteru za što se upravo radi projektna dokumentacija, promjene prostornog plana nakon čega slijedi definiranje lučkog područja u Docu, nastavak gradnje u komunalnoj luci Bilice, novi projekt komunalne luke u Skradinu, u luci Peleš u Rogoznici slijedi uređenje ribarskog dijela luke unutar luke za javni promet za što bi se također trebala povući sredstva iz EU fondova, proširit će se relativno malo lučko područje u Jezerima, a Brodarica će se nakon izmjene prostornog plana staviti u sustav lučke uprave. 

-    Trudimo se dati svoj angažman svim područjima na našoj obali, a uređenje Srime kao komunalne luke za što već imamo idejno rješenje, svakako je jedan od prioriteta. Svjesni smo koliko na tom području ljeti ima plutača bačenih u more i privezanih plovila koja nisu u sustavu luka te su kao takva neprihvatljiva i s aspekta sigurnosti plovidbe.

U Vodicama je, nakon završetka projekta Stražare kao komunalne luke, napravljeno idejno rješenje za prostor ispred Stare škole koji plavi za vrijeme juga, a za isti je projekt potrebno imati suglasnost Grada Vodica, odnosno da isti uvrsti u prostorni plan grada.

-    Prvi izlazak na teren bio je u Prvić Šepurini gdje je u tijeku prva faza gradnje luke. Projekt je planiran na području uz postojeću luku otvorenu za javni promet lokalnog značaja i provodit će se u više faza. Trenutno se izvodi izgradnja prostorne cjeline 1 – rekonstrukcija postojećeg gata i unutarnje pristanište obalne trase, a vrijednost radova iznosi oko 7.300.000,00 kuna.

Prostorna cjelina 2 uključuje gradnju lukobrana, valobranski objekt i plažni dio za što je procijenjena vrijednost radova na 20 milijuna kuna.

-    Također, očekujemo da će u budućem vremenu biti više sredstava iz europskih projekata za komunalne luke. U predlaganju takvih projekata imamo veliku potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vrlo je važna i suradnja s lokalnim samoupravama koje imaju najveći alat u rukama donoseći prostorne planove. Čim dopuste epidemiološke mjere u planu joj je naći se sa svakim načelnikom, gradonačelnikom te njihovom administracijom kako bi čuli njihove vizije, uvažavajući potrebe domicilnog stanovništva.

-    Sistem komunalne luke kroz luke otvorene za javni promet je najodrživiji. Sustav ga prepoznaje kao dobrog i prihvatljivog kroz instituciju lučke uprave koja je zapravo koordinator i koja kontinuirano surađuje s jedinicama lokalne samouprave. One su najbolje upoznate sa stanjem na terenu, potrebama, ali i sposobnostima u odnosu na vjetrove i položaj. Do kraja godine nadamo se i nekom novom zakonu u pomorskom dobru gdje se i dalje predviđaju lučke uprave  kao županijske institucije koje upravljaju lučkim područjima luka otvorenih za javni promet, a kao operativci predlažemo da sportski dijelovi luka budu unutar luka otvorenih za javni promet, otkrila nam je Jadranka Fržop, ravnateljica županijske Lučke uprave.
 

Pročitano 9353 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.