Nedjelja, 14 Lipanj 2020 00:27

Svijest o važnosti darivanja krvi u Vodicama je na visokoj razini

14. lipnja dan je kojim se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Ovaj se dan obilježava kao zahvala svim dragovoljnim darivateljima koji ovim darivanjem ustvari daruju život. Također, ovim se danom nastoji podići i razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka koja može spasiti i poboljšati kvalitetu života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.
Činjenica da se jednom dozom krvi mogu spasiti čak tri života govori koliko je malo potrebno da se učini zaista veliko djelo.

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice na mjesečnoj razini redovito organizira akcije darivanja krvi, a odaziv naših sumještana dokazuje kako je svijest o važnosti ovog plemenitog čina zaista razvijena.

Podosta naših sumještana već redovito sudjeluje na ovim akcijama, a uvijek je lijepo čuti da im se pridruži i netko novi.

Jedna od njih je prošli mjesec bila i Danijela Jabuka koja je već dugo željela darovati krv, no manjak željeza joj nije to do sada dopuštao;

“Čim mi je nalaz krvi došao dobar, odmah sam odlučila da je želim darovati. Osjećaj je baš bio lipi, odličan! Cijeli dan sam svima pokazivala ruku, a dica su bila ponosna na mene. Obavezno ću svoju krv darivati i dalje”, rekla nam je Danijela. 

Uz Danijelu je i Filip Lasan akciju darivanja krvi posjetio prvi put;

“Uvijek sam želio dati krv, ali nikako nisam do sada bio u prilici. Moj otac i sestra su darivatelji pa kada se u medijima počelo govoriti da će zbog cijele ove korona situacije faliti krvi, odlučio sam da ovaj put idem”, govori nam Filip i kaže kako mu je drago da je odaziv bio velik i kako je lijep osjećaj pomoći nekome, pogotovo što darivanje krvi traje svega petnaestak minuta.

Filip je na ovu akciju došao sa svojim prijateljem Mateom Franin Pećarica koji je do sada već 4-5 puta dao krv i kojemu je to bio povod da se riješi fobije od igle. “Fobiju sam riješio, a osjećaj nakon darivanja krvi je baš ispunjavajući”, rekao nam je.

Pitali smo Sanju Radin Mačukat, predsjednicu Kluba dragovoljnih darivatelja krvi Vodice da nam kaže kakva je bila situacija u proteklih nekoliko mjeseci koji su za sve nas bili u najmanju ruku izazovni;

“Ljudi su odmah shvatili koliko je važno davati krv u toj novonastaloj situaciji. Dobili smo i 10 novih članova što samo govori o tome koliko je svijest o tom plemenitom činu kod naših sumještana razvijena”, kazala je Sanja i otkrila nam kako je u zadnjih 6 mjeseci prikupljno čak 286 darovnih doza krvi i da se inače na godišnjoj razini prikupi 480. To pokazuje kako su se naši sumještani u novim uvjetima odazvali na poziv naših zdravstvenih djelatnika i učinili jednu “transfuziju ljubavi u zdravstvu”.
Tri akcije darivanja održale su se u Osnovnoj školi Vodice poštujući sve epidemiološke mjere i zato se iz DDK puno zahvaljuju ravnateljicama Ivani Mikulandri (OŠ Vodice) i Marijani Biluš (Gradsko društvo Crvenog križa) koje su svojim angažmanom pridonijele uspješnosti ovih akcija proteklih nekoliko mjeseci.

“Želim naglasiti koliko smo ponosni da se akcijama darivanja krvi redovito odazivaju mladi ljudi. Uz njih se ponosimo i činjenicom da je i broj žena koje u Vodicama daruju krv iznadprosječan na razini Hrvatske. Hvala im puno na tome!”, zaključila je Sanja Radin Mačukat.

Više informacija

  • Headline: Uz Svjetski dan darivatelja krvi
  • Foto izvor: Ivica Bilan
Pročitano 5164 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 14 Lipanj 2020 00:34

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.