Petak, 10 Siječanj 2020 14:05

Ružne slike na ulazu u Vodice: Ne zagađujte okoliš, postoje službe koje će uslugu odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada obaviti umjesto vas

U više navrata smo pisali i upozoravali na neodgovorne građane koji bacaju krupni otpad na mjesta koja nisu predviđena za to i nadali se da ćemo biti odgovorniji. Fotografije koje nam je jutros poslao naš čitatelj ukazuju na to da se nismo puno pomakli od početka.

Postojanje ilegalnih odlagališta, osim što ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest ljudi, predstavlja i opasnost od zagađenja okoliša, a Grad Vodice godišnje potroši značajna proračunska sredstava za saniranje takvih odlagališta.

Spomenimo, uslugu odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada za sve građane s područja Grada Vodica i Općine Tribunj, koji uredno podmiruju svoje obveze, jednom godišnje besplatno obavlja tvrtka Leć d.o.o. Dovoljno ih je nazvati i dogovoriti termin. Po stvari koje ne trebate u Vaše dvorište će doći kamion, odvesti ih i zbrinuti na odgovarajući način. 

„Druga opcija je da svi koji uredno podmiruju svoje obveze mogu sami donijeti krupni otpad (stari namještaj i slično) do četiri kubika godišnje u našu garažu/sortirnicu koja se nalazu u Vitrenicama“ – rekao nam je Stanko Birin direktor tvrtke Leć

Startao sustav javne Evidencije lokacija odbačenog otpada

Osim što možete anonimno prijaviti Komunalnoj službi Grada Vodica na broj telefona 022/ 444-909 fizičku ili pravnu osobu koja na nedozvoljenom mjestu odlaže glomazni otpad, građevinski materijal i slično, na državnoj razini startao je sustav javne Evidencije lokacija odbačenog otpada

Radi se o informacijskom sustavu koji komunalnim redarima omogućuje izvršenje obaveza propisanih Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, ali i pregled podataka za područje cijele Republike Hrvatske inspektorima zaštite okoliša, djelatnicima u županijama, ministarstvima i ostalim nadležnim tijelima. Rad sustava koordinira Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Tako građani također mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada, a mogu prijaviti i anonimno kroz mrežnu aplikaciju ELOO sustava. Prilikom prijave, potrebno je odabrati županiju, grad ili općinu i opisati vrstu otpada te lokaciju divljeg deponija.

Također, ako imate hrpu raznog glomaznog, građevinskog ili bio otpada - obrt Bumba može brzo i efikasno riješiti taj problem. Vaš otpad možete sami prevesti do njihovog skladišta ili prijevoz ugovorite s njima. Ukoliko vaš otpad sadrži korisne sirovine npr. željezo, obojeni metali, elektronički otpad, otpadna vozila, akumulatore iste će otkupiti.

Nema smisla ulagati trud, zagađivati okoliš i izlagati se riziku od kažnjavanja kako bi se riješili starog kauča, kad postoje službe koje će za Vas to odraditi.

Pročitano 8148 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.