Četvrtak, 17 Veljača 2022 21:08

Pitali smo naše sumještane: Hoće li i trgovci nakon sniženja PDV-a sniziti cijene proizvoda kako bi građani osjetili neku korist

Pitali smo naše sumještane: Hoće li i trgovci nakon sniženja PDV-a sniziti cijene proizvoda kako bi građani osjetili neku korist Pixabay / Ilustracija

Vlada od 1. travnja snižava PDV na mnoge prehrambene artikle, pa se s razlogom pitamo hoće li i trgovci sniziti cijene da i građani osjete neku korist?

Ne budu li se iza oznaka nalazile i niže cijene mesa, ribe, jaja, voća i povrća, ulja i dječje hrane, iz Vlade najavljuju takvi trgovci mogli bi završiti na crnoj listi.

Smanjenje stope PDV-a na hranu bit će s 13 na 5 posto, i to za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. PDV na higijenske uloške i tampone bit će snižen s 25 na 13 posto. LIDL je danas najavio kako već od utorka, 1. ožujka, punih mjesec dana prije stupanja Vladine odluke na snagu, njihovi kupci moći će obavljati svoju redovnu kupnju po još nižim cijenama.

Kupci pak, već istraumatizirani poskupljenjima sa svih strana, ne vjeruju u niže cijene dok ih ne vide na policama.

A što misle naši građani, hoće li trgovci sniziti cijene, treba li Vlada kažnjavati trgovce koji ne snize cijene na proizvode kojima će biti manji PDV, upitali smo ih u anketi.

- Mislim da će trgovci malo sniziti cijene ali onda ubrzo opet podignuti cijene pod izlikom inflacije. Isto se dogodilo sa ugostiteljima. Država treba smanjiti namete, a onda će i cijene svima biti niže. – kaže nam Krešimir Bulat te ističe kako Država bi trebala kažnjavati trgovce koji ne smanje cijene.
Sjetite se samo koje prevare rade trgovci sa popustima. Akcija sniženje, a cijena koja je bila prije akcije je bila manja nego ova sad šta je na akciji. – zaključuje Bulat

I druga naša sumještanka smatra da bi Država trebala sankcionirati one koji ne smanje cijene

- Normalno je da svatko želi zaraditi, a kako kod nas nema sankcija za oštećivanje malog kupca, za očekivati je da trgovci neće smanjivati cijene, dok gore navedeni ne krenu sa kaznama – rekla nam je O.Š.P

Treći sumještanin nam je odgovorio kako će trgovci ipak smanjiti cijene

- Ja sam mišljenja da će trgovci sniziti cijene i to precizno prema smanjenju stope poreza. Ali inflacija će vjerojatno ići dalje, pa će se to trenutno smanjenje poništiti. Vlada nema moć donositi uredbe o tržišnom zamrzavanju cijena. Tko bi uostalom radio s minusom. Ne bi nitko od vodičkih privrednika volio da mu Vlada diktira koju će cijenu staviti za proizvod ili uslugu. Malo nezgodna tema za diskutirati. Izgleda da ćemo morati svi dignuti cijene svoga rada, tj. plaće, a Država bi morala podignuti niže mirovine na neki prihvatljiviji nivo. – odgovorio nam je Ladislav S.

 

Pročitano 2200 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.