Srijeda, 17 Lipanj 2015 11:30

Pismo dobre namjere grupe građana Vodica za izgradnju spomen sobe Domovinskog rata u Vodicama

Pismo dobre namjere grupe građana Vodica za izgradnju spomen sobe Domovinskog rata u Vodicama Foto: Ilustracija

Ponukani nedavnim posjetom gradu – heroju – VUKOVARU, njegovim brojnim spomenicima iz domovinskog rata 1991. g., a osobito spomen području Ovčara (gdje su nakon pada grada pogubljeni i ranjenici i građani, od strane srbočetničke vojske, njih 200 na spomenutoj lokaciji) nekolicina građana Vodica poslali su Gradu Vodicama pismo dobre namjere (prijedlog) za izgradnju spomen sobe na domovinski rat u Vodicama 1991. g.

Kako bi dodatno senzibilizirali javnost i upoznali građanstvo Vodica sa ovim hvalevrijednim prijedlogom pismo je poslano i portalu Infovodice a mi ga ovim putem objavljujemo.

Prošle su već 24 godine od „rujanskog rata" na šibenskom području pa tako i Vodicama, a 20 godina od oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva u istome, domovinskom ratu, a da u Vodicama, osim spomenika poginulim braniteljima na Trgu Juričev Ive Cote (i nekih pojedinačnih obilježja); ne postoji javni spomen muzejskog tipa, kakva bi trebala biti barem jedna spomen soba.

Ona bi trebala sadržavati prije svega ispisane činjenice o tom vremenu i događajima iz ratnih zbivanja na našem užem području, posebice u Vodicama samima. Obavezno bi trebala izlagati fotografije i osnovne podatke o svim poginulima i stradalima u tom razdoblju, dokumentirano i upotpunjeno autentičnim predmetima iz tog vremena. Tako bi nastalo vjerodostojno i trajno svjedočanstvo, dragocjeno kako građanima Vodica, ali i dostupno na uvid našim gostima i turistima. Stoga bi sve trebalo ispisati na više jezika.

Dostojanstven prikaz bez patetike, isključivo sa stvarnim, istinitim opisom događaja iz domovinskog rata, tako bi postao dokument vremena za buduća pokoljenja i trajni podsjetnik na to važno povijesno razdoblje naše domovine Hrvatske.

Svakako da takav projekt treba stručno i pomno osmisliti i ostvariti u dogledno vrijeme jer dolazeći u kontakt sa stranim i domaćim posjetiteljima (turistima) Vodica; svatko od nas radeći i ugošćavajući iste, godinama imamo priliku sami (manje ili više dosljedno) upoznavati druge sa činjenicama iz tog vremena. Spomen soba na domovinski rat u Vodicama dala bi potpune i prave odgovore sa svim političkim parametrima i bila bi vjerodostojna i trajna.

Kao primjer navodimo spomen sobu u Dubrovniku, koja se nalazi na frekventnom mjestu koje posjećuju brojni turisti i gosti grada; a koja postoji već više godina. Slične sobe – svjedoci vremena postoje i u drugim mjestima stoga bismo se voljeli pridružiti kao grad tim gradovima naše domovine.

Očekujući pozitivan odgovor na ovaj prijedlog, srdačno Vas pozdravljamo.

Pročitano 3143 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 17 Lipanj 2015 15:45

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.