Petak, 19 Listopad 2018 15:43

Otvoreno pismo vijećnika Liste našeg mista vezano za novi model naplate odvoza otpada

S obzirom da se od 1. studenog mijenja način naplate odvoza otpada, Lista našeg mista uputila je otvoreno pismo Stanku Birinu direktoru Leć d.o.o. te Marku Lugoviću pročelniku upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.
Isto pismo u cijelosti objavljujemo

Poštovani gosp. Birin i gosp. Lugoviću,

Gradsko vijeće grada Vodica, na 4. sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. prosinca 2017. godine, donijelo je "Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazrgradivog komunalnog otpada" ("Službeni glasnik Grada Vodica broj 10/17)

Navedenom odlukom utvrđuju se kriteriji i način pružanja javne usluge prikpuljanja otpada.

Kriteriji obračuna količine otpada je volumen spremnika za miješani komunalni otpad te broj pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad. Također, ovom Odlukom u čl. 54. navodi se i cijena obvezne minimalne javne usluge koja se određuje prema sljedećim kategorijama korisnika:

1. KUĆANSTVA

2. KUĆANSTVA KOJA SE BAVE USLUGOM PRUŽANJA SMJEŠTAJA:
- Kategorija I: do 5 ležaja uključujući i pomoćni ležaj,
- Kategorija II: do 8 ležaja uključujući i pomoćni ležaj,
- Kategorija III: do 12 ležaja uključujući i pomoćni ležaj,
- Kategorija IV: više od 12 ležaja uključujući i pomoćni ležaj.

Ovim putem želimo naglasiti da Gradsko vijeće nije sudjelovalo u kreiranju Cjenika za pružanje javne usluge prikupljanja otpada. Za kreiranje Cjenika zadužen je davatelj javne usluge, odnosno Leć d.o.o.

Na samoj sjednici, kao i u ostalim sjednicama dosad, tijekom rasprave, vijećnici Liste Našeg Mista tražili su objašnjenja i razloge donošenja baš ovakvih kategorija naplate. Također, upozoravali su na moguće povećanje cijena prikupljanja otpada za pojedine skupine korisnika. Međutim na sjednici je rečeno, od strane stručnih službi, kako do povećanja cijena ne bi trebalo doći već će cijene za određene skupine biti niže. Kako tada vijećnici LNM nisu imali saznanja o mogućim cijenama bili su suzdržani na ovu Odluku. Odluka je na kraju usvojena sa 10 glasova Za i 3 Suzdržan.

Proteklih mjeseci, od strane tvrtke LEĆ d.o.o, na adrese građana pristizale su "Izjave o načinu korištenja javne usluge" te Cjenik javne usluge. Građani su trebali ispuniti izjavu kojom definiraju koliko imaju spremnika, kakvih su volumena i koliko žele pražnjenja spremnika mjesečno. Također trebali su ispuniti da li se bave uslugom pružanja smještaja i koliko ležaja imaju (uključujući pomoćne).

Međutim, kada je Cjenik došao na adrese, određeni dio građana, onih koji se bave uslugom pružanja smještaja počeo je negodovati te su protiv ovakvog Cjenika kao i same Odluke. U razgovoru navode, između ostalog, da bi cijena obvezne minimalne javne usluge trebala biti ista za sve, te da bi obračun prema količini sakupljenog otpada trebao biti jedini pravedni način za naplatu prikupljanja otpada.

Želimo istaknuti da će cijena prikupljanja otpada određenim građanima koji se ne bave turizmom (koji spadaju u kategoriju 1. "KUĆANSTVA") biti manja nego do sada jer se prije naplaćivala po metru kvadratnom nekretnine, međutim građanima koji spadaju u kategoriju 2. "KUĆANSTVA KOJA SE BAVE USLUGOM PRUŽANJA SMJEŠTAJA" zbog veće cijene obvezne minimalne javne usluge će ukupna cijena biti veća.

Treba imati na umu da kućanstva iz 2. kategorije ("KUĆANSTVA KOJA SE BAVE USLUGOM PRUŽANJA SMJEŠTAJA") ostvaruju prihode te da ukupno proizvode više otpada za razliku od kućanstva iz 1. kategorije ("KUĆANSTVA"), međutim također treba istaknuti da kućanstva iz 2. kategorije imaju i znatno veći broj spremnika te veći broj pražnjenja spremnika za razliku od kućanstava iz 1. kategorije te će im cijena svejedno biti veća.

Ovim putem od Vas želimo da nama kao i građanima grada Vodica javno, putem medija, odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Kako se kreira cijena obvezne minimalne javne usluge i što ona uključuje? 2. Zašto cijena obvezne minimalne javne usluge nije ista za sve? 3. Zbog čega se uvode kategorije cijena obvezne minimalne javne usluge? Na temelju kojih kriterija su baš donesene ovakve kategorije sa ovim brojem ležaja? 4. Kako planirate provjeriti je li se kućanstva bave uslugom pružanja smještaja ili ne? 5. Što je s onima koji nisu prijavili svoje ležajeve jer se bave iznajmljivanjem ležaja na crno? u koju kategoriji takva kučanstva spadaju? Njima će biti jeftiniji odvoz smeća?  6. Hoće li kućanstva iz 2. kategorije imati skuplju cijenu obvezne minimalne javne usluge tijekom cijele godine? Iako turiste imaju samo 1-2 mjeseca? 7. Kako će se naplaćivati prikupljanje otpada u vikendicama u kojima zna biti desetak ljudi nekoliko mjeseci u godini?  8. U koju kategoriju spadaju hoteli? kako se njima naplaćuje prikupljanje otpada? Možda spadaju u istu kategoriju kao i kučanstva sa više od 12 ležaja? 9. Kako će se naplaćivati prikupljanje otpada u stambenim zgradama koje imaju kontejnere za otpad, a preko zime u njima živi samo jedan stanar? Hoće li taj stanar morati plaćati pražnjenje cijelog kontejnera svaki tjedan? 10. S obzirom da se cijena odvoza ne kreira samo prema količini smeća, već odvoz jedne "kante" košta oko 3 kune, kako planirate na ovakav način potaknuti recikliranje i odvajanje otpada - odnosno smanjenje broja pražnjenja spremnika? 11. Odluka u čl. 55. definira i kazne koje će korisnici plaćati, npr. u slučaju odlaganja otpada u nepripadajuće spremnika, kako planirate provoditi nadzor za ovakve kazne? Postoji li mogućnost da će građanin platiti kaznu ako mu netko, tko prolazi ulicom, ubaci smeće u nepripadajući spremnik?

Zašto se ne ugledamo u druge gradove poput Šibenika, Zagreba ili Splita, koji su izašli u susret svojim građanima i riješili ova pitanja na način da će, recimo u Zagrebu, cijena odvoza smeća, za one koji recikliraju i prazne spremnike jedan put tjedno, biti niža za čak 34-42%!

Također, vijećnici LNM predlažu da se sazove sjednica Gradskog vijeća te da se navedena "Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazrgradivog komunalnog otpada" ("Službeni glasnik Grada Vodica broj 10/17) izmjeni na način da cijena obvezne minimalne javne usluge bude ista za sve korisnike i jednaka trenutnoj cijeni kategorije 1. KUĆANSTVA (41kn bez PDV) te da bi se prikupljanje otpada trebalo naplaćivati samo prema količini prikupljenog otpada.

 Vijećnici LNM

Ante Strikoman, mag.ing.comp.
Ante Juričev Grgić, bacc.crim.
Meri Bandl Valeš, bacc.admin.publ

 

Pročitano 5861 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 19 Listopad 2018 16:00

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.