Srijeda, 10 Rujan 2014 00:00

Osvrt don Franje Glasnovića na s. Teresu Forcades i njezin posjet Šibeniku

„Za slobodu nas Krist oslobodi" (Gal 5, 1)
Ne upadajmo u ropstvo grijeha, osude, osuđivanja i krivih interpretacija

Od starih Latina, vjerujem svi možemo naučiti: „Repetitio mater studiorum" (ponavljanje je majka znaja) I ako sam u jednom svom osvrtu, djelom o ovome pisao, smatram da bi to i ovdje trebalo ponoviti, kako bi iz toga ponovno, oni koji to hoće, mogli naučiti.

Stari indijanski narodi bili su mudri i pametni te su nam iz svoga izobilja mudrosti ostavili mudre izreke koje se odnose na čovjeka i njegov život. Ovdje donosimo jednu njihovu izreku: „Da bi mogao donijeti ispravan sud o nekome i procijenio ga moraš hodati u njegovim mokasinama mjesec dana."

Biblija (Božja riječ) sveta knjiga Židova i kršćana, koju poznaju i prihvaćaju i drugi ljudi dobre volje upozorava nas o opasnosti predrasuda, krivih sudova i interpretacija koji dovode do krivih mišljenja, zaključaka i osuda. O tome nam najbolje svjedoče evanđelja.

Lako je osuditi drugoga, donijeti krivi sud o njemu i interpretirati ga iz svoga kuta i perspektive, no je li to dobro, točno i istinito, pridonosili li to izgradnji ili pak narušava čovjeka i odnose među ljudima kao da mnoge danas nije briga, stoga je sve manje odgovornosti za izgovorenu riječ te uslijed toga u javnom, političkom i medijskom prostoru sve je više generaliziranja, krivih, neistinitih, ponekad i zlonamjernih interpretacija za koje nitko ne preuzima odgovornost i ne odgovara.

Svjedoci smo da se u našem društvu, posebno je to vidljivo u medijima (kolumne, komentari, tekstovi I portali,), na društvenim mrežama i u nastupima, svakodnevno donose „same interpretacije" pogleda na stanje i društvo u kojem živimo. U svojoj knjizi: Nevjera i vjera u četiri oka, Maske bogova u svijetlu vječne mladosti Božjeg lica, Glas Koncila, Zagreb 2012. prof. Tonči Matulić s pravom o ovom fenomenu piše:

„Da je sve istodobno postalo dijete i prljava voda pogoduje samo interpretacijama. (...) Interpretacija je postala sve i sve je isporučeno na milosti nemilost političkim, stranačkim, sektaškim i ideološkim interpretacijama. (...) Neprekinute interpretacije samoobmanutih interpretatora služe dvjema glavnim svrhama koje ovise o osobama i okolnostima. Prva svrha jest dnevnopolitička manipulacija radi zavaravanja političkoga protivnika, pa ako ustreba, sve do njegove moralne diskvalifikacije. Ta vještina nije nova, nego je stara koliko i javna politika. (...) Druga svrha je (ne)svjesno pokazivanje solipsističke elokvencije i erudicije s mnoštvom ispraznih riječi i fraza koje ne kažu ama baš ništa o samoj stvari, nego samo sve kažu o onome tko govori - ljubim svoju sliku." (str. 62-64.)

Ovih dana u Šibeniku i na FALIŠ-u je gostovala benediktinska redovnica iz Barcelone s. Teresa Forcades. Najavu njezina gostovanja i sudjelovanja na Festivalu, boravak u Šibeniku, susrete s ljudima, njezina stajališta, razmišljanja, predavanje i intervjue za elektroničke i tiskane medije, mnogi koji su sve to pratili i bili uključeni: najavili su, doživjeli su, čuli, interpretirali i komentirali na svoj način.

Što je tu istina, tko je u pravu, čije su interpretacije točne, je li se iza svega ovoga kriju manipulacije i nepoštene nakane ili se istinski nastojalo ostvariti susret i dijalog,???

Tko je sestra Teresa Forcades? Može li netko u Hrvatskoj sa sigurnošću, istinito, bez krivih sudova i interpretacija odgovoriti na ovo pitanje?

Je li se netko zapitao, s druge strane, zna li sestra Teresa što je Hrvatska i prilike u njoj?. Poznaje li dovoljno stanje u društvu i Crkvi u Hrvatskoj. Poznaje li ono što su hrvatski narod, društvo i Crkva prošli u komunizmu, domovinskom ratu i tranziciji, te ono što i kako danas žive?. Razumjeli li povijesne okolnosti, prošlost i probleme u Hrvatskoj koji još i danas iz toga proizlaze i nisu prevladani i riješeni? Je li Hrvatska „ljevica" i „desnica" ono što je lijevi i desni politički i ideološki spektar u svijetu, Europi i Španjolskoj? Ovo se ne smije zanemariti i izostaviti ako se o njoj želi raspravljati.

Je li moguće "odvojiti" Teresu Forcades na kako je neki prikazuju: „ljevičarku", „ikonu europske ljevice" „feministkinju" „radikalnu kritičarku kapitalizma" „zagovarateljicu na neovisnost Katalonije, „pobornicu propitivanja katoličkog nauka u područjima morala – pobačaj, spolnosti (homoseksualnost) i dogmatskog područja – uloga žene u Crkvi" i nju kao ženu, katolkinju, sestru redovnicu sa redovničkim zavjetima i pravilima, teologinju koja nastoji pojašnjavati i propitivati teološki nauk, ujedno ostajući vjerna dužnosti poslušnosti Crkvenom učiteljstvu u pitanjima vjere i morala kako je i sama izrekla: „Katolička Crkva, za razliku od drugih Crkvi, ima i naučiteljsku funkciju kojoj je na čelu papa, odgovoran za osiguravanje autentičnosti tumačenja i primjene poruka Svetog pisma. Tu funkciju treba poštovati svaki kršteni katolik, a posebno teolozi...."?

Može li i smije li ona ovako i na ovakav način govoriti? Tko joj to smije dopustiti i dozvoliti, a tko joj to može i treba zabraniti?
Tko od nas na ova pitanja može odgovoriti?

Na ova pitanja u svome životu, pretpostavljam, svakoga dana u svojoj savjesti, odgovara Teresa Forcades, a vjerojatno su s ovim upoznati i o ovome vode računa njezini redovnički poglavari i Učiteljstvo Crkve koje ima ulogu čuvati cjeloviti katolički poklad vjere i morala.

Što je u Šibeniku i za posjeta Hrvatskoj rekla Teresa Forcades? Neki su kao što sam prethodno kazao to mogli vidjeti i čuti u medijima te čitati u novinama i na portalima,. Drugi su to doživjeli u osobnom susretu s njom i čuli na njezinu predavanju. Za jedne su njezina stajališta „lijeva i radikalna" – odnos prema kapitalizmu i teologija oslobođenja, za druge su „liberalna" te „protivna i suprotna učenjima Katoličke crkve" – odnos prema moralnim i dogmatskim pitanjima.

Što će nakon njezina odlaska od njezinih riječi ostati? Hoće li se s njezinim izjavama i stajalištima netko složiti ili odbaciti ih, ovisiti će prvenstveno od svakoga pojedinca, njegova uvjerenja i savjesti.

Na završetku Fališa sestra Teresa je imala predavanje pod nazivom: „Etika i kapitalizam" to je ono što je napisano i može se vidjeti na španjolskom jeziku.

Kako sam i osobno bio dionikom susreta sa sestrom Teresom Forcades za posjeta Šibeniku i razgovora s njom, ujedno i sudionik dijaloških i pluralističkih raspravama na Fališu koje su se vodile nakon nekih predavanja koja su bila tematski vezana na odnose prema religiji i Crkvi, vođen kršćanskom ljubavlju i poštovanjem prema svakoj ljudskoj osobi, u ovom slučaju katoličke redovnice, svojom savješću i intelektualnim poštenjem, smatrao sam ovdje iznijeti ovaj svoj osvrt (neki će i ovo vidjeti kao jednu od interpretacija – stavljam svakome na izbor i slobodu.)

Na kraju ću završiti na tragu sestre Terese. Prema kršćanskoj tradiciji, iz koje oboje dolazimo, dodao bih i Božjoj objavi i Pismu, koje držim svetim i nadahnutim, čovjek je stvoren na sliku Božju i ima nepovredivo ljudsko dostojanstvo koje treba uvijek poštivati i braniti.

Sloboda, dostojanstvo i ljubav su čovjekov najveći dar koji proizlaze iz Presvetog Trojstva na čiju smo sliku stvoreni.

Sestra Teresa je govoreći u svome predavanju o slobodi spomenula tri citata slobode: „Moja sloboda završava, tamo gdje počinje sloboda drugoga", „Neću biti slobodna dok svi ne budu slobodni" – anarhistički pojam slobode, te na kraju citat Rose Luxemburg,"Sloboda je sloboda drugoga da misli drugačije".

I ako je spomenula da postoji, poštujući njezino pravo i slobodu, trebalo bi nju pitati zašto nije spomenula i kršćanski pojam slobode.

Nadam se da će sestra Teresa poštivati i moju slobodu i dopustiti mi da ovdje na kraju spomenem i kršćanski pojam slobode.

Kršćanska sloboda u isto vrijeme je sloboda od zakona i sloboda za Krista, a konkretno se očituje i živi u kršćanskom životu kao: sloboda od grijeha za milost; sloboda od smrti za život i sloboda od tijela za život po Duhu.

Vođen i nadahnut slobodom u Kristu, uvijek ću nastojati „ljubiti Krista u bratu čovjeku". Poštivati njegov život i ljudsko dostojanstvo od prirodnog začeća do naravne smrti i uvažavati njegovu različitost.

Pokazivati mu ljubav služeći u Crkvi prema evanđeoskom načelu: „što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće".(Mt 25.40)

Izgrađivati Božje kraljevstvo ljubavi, istine, mira i pravde i tako s drugim ljudima - kako je davno to naglasio, na Fališu nekoliko puta spomenuti, naš cjenjeni i ugledni redovnik, svećenik i teolog, blage uspomene, Janko Šagi Bunić - ići „prema civilizaciji ljubavi".

don Franjo Glasnović

Vijest prenesena sa stranice župe Vodice - www.zupa-vodice.hr / Foto: portal ŠibenikIn

Pročitano 4229 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Rujan 2014 14:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.