Srijeda, 10 Rujan 2014 00:00

Odgovor gradonačelnice Vodica na kritike SDP-ove vijećnice Gradskog vijeća Marije Alfirev

Nakon kritike SDPove vijećnice Gradskog vijeća Marije Alfirev, gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev-Martinčev želi upoznati javnost s razlozima zbog kojih nije bilo moguće upisati svu djecu u gradski vrtić Tamaris u Vodicama.

U gradski vrtić, koji djeluje u matičnoj zgradi, objektima Plaža i Okit te u područnom uredu Čista Velika, ove je godine smješteno 283 djece, a ostalo je neupisano 47 mališana kojima uglavnom oba ili jedno od roditelja nisu zaposleni. Grad Vodice, osim za djecu smještenu u ovim kapacitetima, financira rad i dječje igraonice za petero djece na otoku Prviću, pa je u ovoj godini iz gradskog proračuna ukupno izdvojeno 3,8 milijuna kuna za financiranje predškolskog odgoja što iznosi 10% izvornih prihoda Grada Vodica. Time se Grad Vodice svrstava u one jedinice lokalne samouprave koje najviše svojih izvornih prihoda izdvajaju za ovu namjenu.

Treba pojasniti da bi za smještaj sve vodičke djece trebalo osigurati novac za zapošljavanje još vrtićkog osoblja i odgojiteljica i, za to bi iz proračuna trebalo osigurati dodatnih 600.000,00 kuna u 2015. godini. Takvi bi uvjeti bili idealni, ali na žalost, oni su nerealni u trenutnoj situaciji.

Naime, svojim novim prijedlogom, Vlada RH je odlučila da se svim jednicama lokalne samouprave oduzme dio prihoda od poreza na dohodak čime će i Grad Vodice imati za 2 milijuna kuna manji prihod upravo onih sredstava kojima se financira i rad predškolskih ustanova. Tada će biti teško osigurati i zadržati isti broj djelatnika vrtića i brigu o svim sada upisanim mališanima.

Nedostatak prostora i prijašnjih je godina rješavan unajmljivanjem privatnih prostora, pa bi tako bilo i ove godine, da nije novog prijedloga Vlade o značajnim smanjivanju sredstava, predviđenim između ostalog i, za predškolski odgoj.

Za predškolski odgoj nekad se iz gradskog proračuna izdvajalo svega milijun kuna i brinulo se o djeci u poludnevnom boravku. Sada se izdvaja 3,8 milijuna i u vrtiću, osim četiri poludnevne grupe, djeluje još devet odjeljenja cjelodnevnog boravka, od čega su dva jaslička.

Inače, Grad Vodice se prijavio na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa zahtijevom da se novi gradski vrtić uvrsti na listu infrastrukturnih projekata koji bi se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2014.-2020.

Pročitano 3874 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.