Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 12:41

Održana tiskovna konferencija Građanske inicijative za zaštitu priobalnog pojasa: Za nedjelju najavljen skup podrške

Građanska inicijativa za zaštitu priobalnog pojasa grada Vodica, danas je u Maloj Gradskoj vijećnici održala tiskovnu konferenciju na temu Zaštita priobalnog pojasa i zaustavljanje izgradnje unutar zone 70 metara temeljem Zakona o zaštiti obalnog pojasa (članak 4. i članak 6.), a s obzirom da je nezakonita gradnja već počela.

- Politici ovdje nema mjesta, već je cilj ove Građanske inicijative isključivo zaštita priobalnog pojasa grada Vodica naglasio je Danijel Lasan Zorobabel i u ime inicijative iznio zaključke po kojima izričito traže da se Izmjeni i dopuni Prostorni plan kako bi se zaštitio obalni pojas Plava plaža – Bristak, minimalno 70-100 metara od obalne crte te trasira prometnica od sadašnjeg kružnog toka do ulice Ive Čaće i poluotok Punta.

Također Građanska inicijativa zahtjeva potpisivanje peticije građana za gore navedene zahtjeve i poziva sve građane na skup podrške zaštite obalnog pojasa. Skup će se održati 02. travnja – nedjelja u 12:15 sati na Plavoj plaži ispred restorana

mspanja.jpg 

Nikola Španja iz Građanske inicijative ističe kako je 2007. godine udruženje obrtnika zatražilo od Grada Vodica mapu-grafički prikaz Urbanističkog plana kako bi se mogli očitovati na primjedbe Urbanističkog plana. Nakon sedam dana Upravni odbor udruženja iznio je svoje primjedbe, a među njima je bilo i definiranje trase prometnice koja povezuje zapadni dio Vodica s hotelom Punta, što omogućava otvaranje pješačke zone na potezu rive. Na te primjedbe nisu dobili odgovor.

-2012. postajem član povjerenstva za prostorno planiranje i uvidio sam da je dio koji je bio zaštićen od gradnje postaje građevinskom zonom. Zatražio sam od predsjednika Povjerenstva da se održi izvanredan sastanak po tom pitanju, na što mi je odgovoreno da to nije stvar Povjerenstva nego politike – rekao je Nikola Španja te zaključio da je rezultat te "politike" ova trenutna situacija da se unutar zaštičenog pojasa gradi i planira se još graditi.

Video ispod: izjava Mirjane Šprljan -  jedne od stanara kuće ispod koje se gradi objekt unutar zaštićenog obalnog pojasa

Vezano za ovu tiskovnu konferenciju svoje priopćenje za medije poslao je i vijećnik Ivica Ledenko

Obzirom da nisam u mogućnosti prisustvovati konferenciji za medije, na koju su me građani sa područja ''Plave plaže'' pozvali kratko ću rezimirati ono na što sam više puta upozoravao na gradskom vijeću.

Naime, neprihvatljivo mi je kao gradskom vijećniku da se u Vodicama Prostorno planiranje pretvorilo u političko trgovanje interesima, umjesto da struka oblikuje naše mjesto da ono bude funkcionalno.

Pogledom sa Prvića, sa Orlovih krugova, sa Okita ili sa vrha Punte na Vodice jasno se može primijetiti da smo grad prebetonizirali te da smo njegove vizure na pojedinim područjima trajno narušili. Slučaj na prostoru ''Plave plaže'' uz zatvaranje pristupa hotelsko-turističkoj zoni grubo je zadiranje u zaštićeni priobalni pojas.

Zalažemo se za hitnu sjednicu Odbora za prostorno uređenje, razgovore sa investitorima oko obeštećenja, ali najvažnije da se gradnja treba odmah zaustaviti. Izmjene prostornog plana dakako treba pokrenuti kroz hitnu proceduru i dostaviti na Gradsko vijeće.

Još jedan projekt, ovoga puta prekomjernog nasipanja na otoku Prviću koji je na inicijativu vijećnika sa platforme Most NL skinut sa dnevnog reda još je jedna od opasnosti trajne devastacije.
Postulat '' Ono što si baštinio, sačuvaj za buduće generacije '' u Vodicama ne vrijedi. Razvoj DA ali primjeren struci i u skladu sa voljom stanovništva. - zaključio je u svom priopćenju vijećnik Ivica Ledenko

Više informacija

  • Media: Photo
Pročitano 8728 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 19:50

Video sadržaj

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.