Utorak, 02 Travanj 2013 19:30

Održan 13. Vodički festival Žudija

rogoti-festivalNakon cjelogodišnjih priprema intenziviranih tijekom proteklog mjeseca domaćini 13. Vodičkog festivala Žudija odahnuli su kad je gotovo istovremeno prestala kiša a krenuo program festivala, svečanim mimohodom iz kruga skladišta INA-e, preko Petrovca, uz Crnu riku do Dodiga i Šunjića pored jezera Vlaška. Povorku su predvodile Loborske mažoretkinje i limena glazba Lobor a iza njih 31 pristigle skupine Čuvara Kristova groba iz cijele Hrvatske i skupine Vareš iz susjedne BiH.

Predvođeni Nikšom Žderićem Nokom i Markom Juričev Martinčev, vođama rogotinskih i vodičkih Žudija, redatelj festivala Šime Strikoman, glavni koordinator Luka Lipić i koordinator Marko Marušić izvršili su smotru sudionika.

Na uređenoj zelenoj površini uz jezero Vlašku smjestili se svi sudionici kako bi Šime Strikoman podignut visoko u košari snimio svoju 335. Milenijsku fotografiju. Umjesto uobičajenih povika „...Šime baci seee..." „... Šime javi seee..." ovog puta se među Žudijama pročula vijest da mu je danas rođendan pa su svi uglas vikali „..sretan rođendan ti..".

Na platou ispred župne crkve Presvetog Trojstva na prigodno izgrađenoj pozornici rogotinski župnik don Tihomir Jurčić uz koncelebriranje Rogotinjanina don Ante Žderića i don Mladena Margete održano je Euharistijsko slavlje.

Točno po predviđenom programu u podne, pod vodstvom Lore Lovrić, uz nazočnost gradonačelnika Grada Ploča , nekoliko stotina mještana i hodočasnika, počelo je predstavljanje običaja pojedine župe.

Od ukupno 43 župe koje su u evidenciji na ovom festivalu nastupilo je rekordnih 31 od 36 koliko ih je bilo najavljeno. Šarolikost nošnji, odora i običaja još jednom je potvrdilo veliku kulturološku vrijednost ove manifestacije, od novouvedenih običaja poput župe Radun Kaštel Stari koji su počeli sa radom prije 6 godina preko stogodišnjih tradicija do Lobora u kojem tradicija čuvanja Kristova Groba seže u daleku 1542 godinu.
Ponosno prikazujući svoje običaje svaka je skupina davala naglasak na svoju posebnost, strpljivo su i pažljivo gledali svoje prethodnike, a sami poput najboljih glumačkih skupina maestralno izvodili svoje role.

Posljednji su nastupili čuvari župe Gospe od Ružarija iz Vrlike domaćini idućeg 14.Vodičkog festivala Žudija. Tom prigodom su im u ime vodstva Festivala Luka Lipić i Nikša Žderić Noka u ime domaćina uručili prelaznu statuu Vodičkog festivala Žudija samoukog autora Josipa Mateše Jole.

Male replike statue u trajno vlasništvo uručene su nositeljima ovogodišnje manifestacije i to Luka Lipić župniku don Tihomiru Jurčiću, Marko Marušić gradonačelniku Ploča Krešimiru Veiću dok je zbog bolesti bila spriječena dožupanica Marija Vučković primiti u ime Županije Dubrovačko-neretvanske.

Na kraju na sportskom centru pored željezničke stanice sudionici su pozvani na gozbu gdje se pripravilo preko 1500 obroka od strane domaćina plus župe Tribunj, Sitno Gornje, Radun i posebno Vodice koji su kroz Sajam župa također nudili jelo i piće. Vrlo brzo svi su plesali i pjevali uz taktove Loboraških glazbara.

Pročitano 3944 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.