Petak, 14 Siječanj 2022 21:14

Očekujemo ne samo ponovni uspjeh prošlogodišnjih rezultata, već i bolji, a poseban iskorak u predsezoni i posezoni

Iako je i prošle godine u turističkom smislu vladala velika neizvjesnost oko razvoja epidemiološke situacije, sezona je bila više nego dobra. Ukupno gledajući, ostvareno je 1 085 000 noćenja. Uspoređujući brojke s 2020. godinom, privatni smještaj je ostvario 47 % više noćenja, dok su hoteli ostvarili čak 129 % više. O planovima za ovu godinu razgovarali smo s Anitom Franin Pečaricom, direktoricom vodičke Turističke zajednice koja očekuje ne samo ponovni uspjeh prošlogodišnjih rezultata već i bolji, a posebno iskorak u predsezoni i posezoni.

- Cijeli prvi dio 2021. godine je bio neizvjestan. Iako smo kao destinacija s obzirom na epidemiološke mjere bili otvoreni, isto nije vrijedilo za naša tradicionalna emitivna tržišta pa smo se bazirali na domaće turiste.  Radili smo posebne programe i akcije u suradnji s cijelim sektorom ugostiteljstva, agencijama, vinarima, uljarima, suvenirnicama, OPG-ima  koji su u to doba bili otvoreni. Jako dobru posjećenost imali smo  općenito u danima vikenda u tom razdoblju, rekla je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

U tom periodu nije bilo uobičajenih prezentacija i sajmova za predstavljanje ponude, ali su promotivne kampanje bazirali online na domaćem tržištu. Pred otvorenje  emitivnih tržišta krenule su i promo aktivnosti i pojačan turistički promet.

- Još jednom se pokazalo da se turizam vrlo dobro oporavlja. Kroz tri tjedna u srcu sezone nije se moglo pronaći slobodnog smještaja, cijela turistička branša odradila je maksimalno. To nas je dosta motiviralo. Također, iako smo ulazili u crveno, turistička sezona i posezona se nastavila. U rujnu smo imali nekoliko manjih kongresa koji su se mogli odvijati prema epidemiološkim mjerama. Na kraju, s obzirom na neizvjesnu situaciju s pandemijom, možemo reći da smo zaista zadovoljni s ovom sezonom, koja je završila iznad naših očekivanja.

Imali smo ukupno 1 085 000 noćenja, odnosno 71 % noćenja i 61 % u dolascima u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Napravljen je i pomak – povećanje  prosjeka dana boravka u svim segmentima smještajnih kapaciteta.

- Kad gledamo usporedbu s 2020. godinom kada je većina događanja bila otkazana, ove smo godine puno toga uspjeli održati. U danima kada su rasle brojke zaraženih nismo htjeli ugroziti nastavak sezone te smo jedan dio događanja prebacili na druge termine.

Nakon pauze 2020. godine,  ponovno smo imali Božić na poljani. S obzirom da su vodički hotelijeri imali organizirane najjače dočeke Nove godine, program je usmjeren domaćem stanovništvu, ali i gostima koji su tada boravili u Vodicama.

- Četiri dana programa pred Božić i dva dana pred Novu godinu su se jako dobro pokazala. Vjerujem da su se svi zabavili i opustili. Dječji program trajao je devet dana, a valja pohvaliti i ovogodišnju proširenu gastro ponudu. Uz kuhano vino i džin, bilo je tu različitih jela – od vodičkog  kulenja, domaćih  kobasica do hot doga s kiselim kupusom. Uočili smo da je i dosta gostiju posjetilo manifestaciju  i možemo reći, da je u te dane atmosfera bila pozitivna, da su se ljudi zabavili i opustili, a trebalo nam je nakon ove zahtjevne godine.

Iako je teško predvidjeti razvoj epidemiološke situacije u godini pred nama, plan je da se ostvari 85 % u odnosu na 2019. godinu. Iz Turističke zajednice nadaju se da će uspjeti realizirati sve planirane aktivnosti i programe.

- Početak turističke sezone tradicionalno obilježavamo za Uskrsni ponedjeljak te se nadamo da nas ove godine epidemiološke mjere u tome neće spriječiti. Imamo dosta dobrih najava za predsezonu što se tiče seminara i kongresa i nadamo se da će se realizirati. 

U prvoj polovici veljače krećemo s promotivnim kampanjama, s obzirom da je sada situacija vezana za pandemiju, u cijeloj EU nepovoljna, ponovo se otkazuju turistički sajmovi, smatramo da je realno odgoditi te aktivnosti za veljaču..

Nastavljamo s projektom 'Inspirirano Faustom', zatim 'U Vodice po zdravlje' ćemo proširiti  dodatnim uslugama. Promotivne kampanje ćemo i ove godine bazirati na online aktivnostima.

- Nastavljamo s našim IQM Destination projektom. Pripremamo nove aktivnosti, edukacije, radionice, želimo uključiti nove dionike, krećemo s pozivima za sufinanciranje marketinških aktivnosti privatnih iznajmljivača, potporama za ugostiteljstvo,  OPG-e i ostale segmente turističke ponude, sve u cilju pripreme sezone, podizanja kvalitete na višu razinu svakog pojedinog segmenta, a tako  i destinacije.

Kontinuirano se vrše mjerenja kvalitete koja će se jednom godišnje prezentirati kako bismo znali gdje se nalazimo, posebno  segmente ponude i destinacija ukupno. Turistička zajednica je uključena u CROSTO projekt mjerenja održivog razvoja, a rezultati će se  prezentirati također na godišnjoj razini.

- Svakako, radit ćemo na umrežavanju ponude, stvaranju novih proizvoda, zatim trip planera koje ćemo posebno promovirati putem naših kanala i promotivnih kampanja. Isto tako, kroz ovaj period do kraja travnja pripremit ćemo biciklističke staze za sezonu, napravit ćemo popravke određenih dionica i dopuniti ih znakovima, najavila je direktorica Franin Pečarica.

Nakon uskršnjeg programa, nastavilo bi se i s tradicionalnim piknikom na Praznik rada, a tu su i tradicionalni sportski programi koji se podupiru u smislu proširenja turističke ponude: Mountain bike Croatia cup, maratoni, turniri, regate. Zatim i druge programe udruga koji doprinose turističkoj ponudi grada. Programom smo također za ovu godinu planirali Bakanalije, Street festival u trajanju od 8 dana, Jazz & Blues festival, program Đardin je In-a (lipanj – rujan), fešte, predstave, koncerte, program za Advent i drugo te se nadaju se da ove godine neće morati otkazivati predviđene manifestacije.

Više informacija

  • Headline: Rezime protekle godine i planovi za 2022. s direktoricom Turističke zajednice
Pročitano 2654 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Siječanj 2022 21:18

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.