Utorak, 18 Siječanj 2022 18:31

Jučer je krenulo testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljskih liječnika, evo što o tome kažu naše liječnice

Jučer je počelo testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljskih liječnika, pedijatara i stomatologa kako bi se građanima osiguralo pravovremeno testiranje na SARS-CoV-2 te smanjio pritisak na postojeće testne punktove. Kako doznajemo u Vodicama se može testirati kod liječnika obiteljske medicine, dok ga stomatolozi ne provode. Također, testiranje uz plaćanje za ANTIGEN potvrdu i dalje se odvija u klinici Matell Dental Centar.

Naime, kako je kazao ministar zdravstva Vili Beroš, slijedom preporuka, rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U slučaju negativnog rezultata BAT-a, iz baze HZZO-a generira se EU digitalna COVID potvrda, a kod pozitivnog rezultata, izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar, svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju pozitivnog rezultata određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

No, koliko je to organizacijski teško i dodatno opterećenje za sve zdravstvene djelatnike i kada će se moći odvijati?

- Dajem sve od sebe i nastojat ću i dalje raditi kao i do sada. Ali, mi u ambulanti zahvaljujući organizaciji prostora, od kada imamo Hitnu medicinsku pomoć, za sebe imamo samo sanitarni čvor. Čekaonice su male, a ordinacije još manje. Ne znam kad ćemo vremenski to raditi, ali vjerojatno u toku radnog vremena, kao i do sada u dvorištu na otvorenom, kazala nam je Vesna Šunjić, liječnica obiteljske medicine.

Inače, doktorica Šunjić dnevno u svojoj ordinaciji obradi 100 – 150 pacijenata.

- Naravno, 2/3 su pacijenti preko telefona, e-mailova i poruka, a 1/3 fizički. No, sve njih moramo savjesno i odgovorno obraditi. Ovaj mjesec neću imati ni jednu slobodnu subotu, na tjednoj razini cijepim u svojoj ambulanti 30 – 60 ljudi, a od sada i na punktu. Ne znam do kad ću izdržati, iskreno će doktorica Šunjić.

Uz rad u ordinaciji radi se i u Covid ambulanti. Također, u sličnoj, ako ne i istoj situaciji našli su se gotovo svi liječnici obiteljske medicine.

- Jučer sam obradila 160 ljudi, što fizički, što telefonski. Ujutro smo vadili krv, a u 13 sati smo cijepili. Posla ima preko glave. Što se tiče testiranja, radili smo ga i prije. Ali, većina ljudi koja ima brzi test napravljen kući želi ići na PCR zbog dobivanja Covid potvrde, kazala nam je Divna Bračić, liječnica obiteljske medicine.

Doktorica Bračić testira vani što joj ne predstavlja veliki problem jer su vrata njene ordinacije odmah blizu izlaza. No, kad je vani hladno test treba očitati unutra.

- Definitivno nemamo idealne uvjete za ovakvo testiranje, ali imam sreću što imam ekstra dobre pacijente. Imaju moj broj mobitela, jave se i sve se dogovorimo. Izbjegavaju dolazak osim ako ne moraju jer nije zgodno da netko pozitivan sjedi u čekaonici, naglasila je doktorica Bračić.

Pohvalila je šibenske mikrobiologe koji promptno daju termine za PCR testiranje. Odmah odgovaraju, rade brzo te svi možemo biti prezadovoljni s uslugom zdravstvenog sustava u svim segmentima.

Pročitano 2888 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.