Srijeda, 16 Ožujak 2016 15:51

O problemu povećanja cijene vezova za domaće stanovništvo u ACI Marini raspravljalo se i na Aktualnom satu

Nakon sastanka u Opatiji gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev i predstavnika Uprave ACI d.d. zaključeno je da povećanja godišnje cijene komunalnog veza domaćim vlasnicima plovila unutar ACI marine Vodice neće biti do daljnjega.

Kako je ovo privremeno riješenje, ova problematika bila je povod nezavisnom vijećniku Šimi Bilanu da na Aktualnom satu jučerašnje sjednice postavi nekoliko pitanja vezanih za ACI Marinu.

Vijećnik Bilan pitao je postoji li ikakav pisani dokument između ACI Marine i Grada Vodica o ustupanju gatova D i H gradu Vodicama na upravljanje ili izdavanje koncesije i jeli je moguće da se sada kad je koncesija ACI-u produžena do 2030. gore navedeni gatovi ustupe Gradu Vodicama.

Također vijećnika Bilana zanimalo je postoji li mogućnost da u dogledno vrijeme svi vezovi u Gradu Vodicama, pritom misleći na vezove u Stražari, ACI Marini i Malom portu stave pod jedno upravljanje. Razlog tom pitanju Bilan navodi činjenicu da se pojedini vezovi prodaju po enormno visokim cijenama (10.000 € po vezu), a jedinstvenim upravljanjem izbjegli bi se takvi slučajevi.

- ACI Marina i Grad Vodice nemaju nikakav ugovor s obzirom da pomorskim dobrom raspolaže država i ono je u općoj uporabi. Koncesijska odobrenja daje Grad, na nešto duži period koncesiju daje Županijska skupština, a za marine vlada RH – kazala je gradonačelnica Branka Juričev Martinčev

- Kad se govori o ustupanju gatova Gradu Vodicama, u različitim vremenima i s različitim upravama ACI-a se na tu temu razgovaralo i svaki put je išlo u tom smjeru da će ACI prepustiti ta dva gata Gradu, a Grad će ACI-u prostorno planskom dokumentacijom omogućiti širenje marine kako bi imali istu veličinu marine za svoje komercijalne vezove. To proširenje marine je uvršteno u naš prostorni plan, naglašava Juričev Martinčev, a prema važećem prostornom planu ta dva gata trebali bi biti komunalni vezovi.

- Kad je vlada davala koncesiju ACI-u nije zaboravila brodice domicilnog stanovništva te je dala koncesiju pod uvjetom da izgradi jedan novi gat za domicilno stanovništvo. ACI to nije uradio.
Kod nedavnog ponovnog produženja koncesije ACI je bio upozoren od Vlade RH da mora što hitnije osigurati gatove za domicilni vez, što ACI ni tada nije napravio – kazala je gradonačelnica Juričev Martinčev te naglasila da to stoji u studiji opravdanosti gradnje marine, a upravo je ta činjenica razlog zašto iz ACI-a nisu išli na povećanje cijena vezova domicilnom stanovništvu.

- Što se tiće upravljanja vezovima, Zakon nalaže da upravljanje komunalnim vezovima i lukama za otvoreni promet upravljaju županijske lučke uprave. Jako puno se očekuje od novog zakona koji je u pripremi više od sedam godina na osnovu kojeg ćemo znati hoćemo li moći ići u formiranje svog trgovačkog društva ili to stavili pod upravljanjem postojećeg društva. - kazala je na kraju gradonačlnica Juričev Martinčev

U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća, Danijel Lasan Zorobabel koji je rekao da nije istina da se vezovi prodaju po enormno visokim cijenama ponajviše zbog toga što je ugovorima s korisnicima vezova svaki vez fotografiran, a svaki brod je dobio svoj broj. Kad se brod proda vez se ne prodaje već ostaje na upravljanje Lučkoj upravi koja vez daje na korištenje onom brodu koji je prvi na listi čekanja.

Opširniju raspravu po ovom pitanju pogledajte u video prilogu dolje

Pročitano 3908 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Ožujak 2016 15:54

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.