Petak, 17 Kolovoz 2018 13:29

Na Hitnoj svakodnevno saniraju po nekoliko uboda stršljena: Kako postupiti?

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija. Ali, koliko god zadnje vrijeme pričali o ubodima stršljena, razloga panici nema – ubodi su statistički jednaki godinama, a vrućine su te kad su, takozvani napadi, nešto češći.

Svakodnevno na hitni bolnički prijem pristigne od tri do pet građana s ubodom insekata. Od pacijenata se često ne može dobiti relevantna informacija o kakvom se točno insektu radi i s kakvim potencijalom opasnosti uboda stoga se uvijek preporuča ponijeti ga sa sobom.

- U izuzetno vrućim danima koncentracija otrova u stršljenima i drugim insektima može biti pogubna. Ako nastupi alergijska reakcija može dovesti do smrtnog ishoda, a može se spriječiti jedino lijekom. Ali, paniku ne treba širiti – jednostavno, insekta treba ukloniti i staviti hladni oblog da se spriječi disperzija, kazao je doktor Nino Brajković, voditelj OHBP-a šibenske opće bolnice. Nino.jpgdr. Nino Brajković - Foto: Šibenik IN Najopasniji su ubodi u predjelu glave i vrata, a posebice jezika ili u slučaja gutanja te se takvi slučajevi se hospitaliziraju. Inače, svi pacijenti na prijemu dobiju terapiju injekcijama – antihistaminik koji sprječava širenje otrova i pojavu kaskadne reakcije. - Njime se sprečava oslobađanje histamina iz otrova te pruža prvu pomoć. On je kratkotrajan te pri slijedećem ubodu postupak se mora ponoviti, pojasnio je. Alergijske reakcije mogu biti momentalne, ali i odgođene. U rizičnu skupinu spadaju djeca, kronični bolesnici starije životne dobi, alergičari i svi oni koji su ubodu izloženi u predjelu glave i vrata i trebali bi na hitni prijem doći odmah. Preporuka svima ubodenima je da se ne izlažu suncu te da poslije miruju. - U medicini je poznato to da u prvom kontaktu s nekim alergenom neće izazvati nikakvu reakciju, ali drugi, treći, peti put reakcija može biti mnogo značajnija. S alergijama i ubodima nema pravila, siva je to zona, zaključio je doktor Brajković.
Ubodi insekata znaju biti izrazito neugodni, a to najbolje zna naša sugrađanka koju smo zatekli na prijemu nakon drugog uboda. - Iako je to tek osa, poslije uboda se nisam osjećala dobro. Doktori, gdje sam na praksi, uputili su me na hitnu i srećom svi su brzo reagirali i ja nisam alergična. Grozno iskustvo, ali proći će, kazala je pacijentica Alina Roca dok je primala i infuziju.

Više informacija

  • Headline: RAZGOVOR S DR. BRAJKOVIĆEM
  • Foto izvor: Ilustracija / Pixabay
Pročitano 9710 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Kolovoz 2018 13:39

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.