Srijeda, 25 Ožujak 2020 20:07

MURTERINI POD KARANTENOM: 'Ove mjere nisu nam šok, a strah je normalan s obzirom da se radi o nečem nepoznatom'

Nakon što je u županiji od 15 pozitivnih na koronavirus njih čak 9 slučajeva na otoku Murteru, oni su ovome virusu objavili 'rat'. Mještani će moći na ulicu samo kratko do dućana jednom do dva puta tjedno, a tijekom dana ne smiju ni u dvorište. Vodičanka koja tamo živi, a i stoji iza poznatog restorana Boba opisala nam je kako to sve izgleda iz njenog gledišta.

-    Ove mjere nisu nam šok, znali smo da će postrožavati mjere ukoliko bude potrebe, a ispostavilo se da potrebe ima – kazala nam je 36-ogodišnja Sandra Bašić, djevojački Olujić.

Na otok će se prema potrebi puštati kamioni s robom, a podignuta su i tri tima civilne zaštite od kojih je jedan zadužen da po potrebi preuzima lijekove i druge potrepštine u Lovišću na kojem je policijska blokada.

-    Bez obzira na sve, situacija iz mog pogleda je prilično mirna, informirani smo. Šta je tu je, gledamo da ostanemo u svojim kućama, poštujemo sve mjere koje su donesene i čekamo vrijeme kad će ovo sve biti iza nas, nadam se bez teških posljedica, što se zdravlja tiče.

Kod njih je tako počelo, isto ili drugačije je negdje drugdje, zato se bore poštujući sve mjere i savjete.

-    Strah je opravdan i normalan s obzirom da se radi o nečem nedovoljno istraženom i nepoznatom. Što se tiče naših kontakata, ne znam - možda da, a možda ne, mi smo malo mjesto, svi se družimo, i mlađi i stariji tako da ne mogu biti sigurna.

Njena obitelj je relativno mlada, uz muža i nju, tu su tri malodobne kćerke (14, 7, 2). Pridržavaju se preporučene higijene i dezinfekcije pa su nekako mirniji u tom smjeru.

-    Socijalni kontakt potpuno izbjegavamo već 10-ti dan. Od samog početka nekako pratimo što se zbiva šire pa tako i u okruženju, tako da su naša kretanja u krugu obitelji bila minimalna, nabavka hrane, potrebna nabava za restoran dok se radilo, a zadnjih 10-ak dana nema izlaska čak ni u dvorište.

Ova obitelj inače stoji iza restorana Boba, koji ima i Michelinovu preporuku. No, što je sa sezonom?

-    Ne znam što na ovo kazati. Isto nam je kao i svima. Malo tko na našem otoku živi od nečeg drugog. Turizam nam je svima direktno ili indirektno najveći izvor prihoda. Nadam se da će država donijeti mjere kojima će uspjeti očuvati radna mjesta, a poslovanje ove godine 'izbrisati' u svakom slučaju, po svakom pitanju. Mi nemamo izbor, ali ni bilo koji drugi izvor prihoda.

Opustjeli trgovi i ulice u Murteru  - foto: Šibenik meteo

 

Također, u ovakvoj situaciji, mnogi bi kazali teško je i psihički izdržati osluškujući eventualne simptome. No, kod njih to nije slučaj.

-    Nemamo vremena za to. Dan brzo prođe. Uglavnom smo okupirani dnevnom rutinom vezanom za dječju školu i spremanjem obroka, a bit će što bude. 

Kako imaju tri kćeri i psa, svi zajedno idu u prvi pa osmi razred. Provjeravaju domaće radove, a jasličarku hvataju po kući. 

-    Uz sve to, malo kuhamo, malo pratimo vijesti i prođe dan za tren. Iako, čini mi se da je pas u najvećem šoku jer je navikao proći po par kilometara i više dnevno, a sad ne ide nigdje pa je malo smeten. 

Kaže, sreća je i u ovoj tehnologiji pa organiziraju video pozive, pijući kavu ujutro  ili čašicu vina popodne svatko u svojoj kući, a opet skupa.

-    U takvom druženju obavezno proćakulamo nešto neobaveznog. Imamo sve, ako nešto i pofali imamo organiziran tim civilne zaštite pa se s njima možemo za sve potrebe posavjetovati na koji način nabaviti i što je preporučeno.

Situacija se mijenja iz dana u dan pa se tako i mjere mijenjaju. 

-    Mi se prilagođavamo svemu, nije problem, samo da sve brzo prođe i da naši sumještani, pozitivni na Covid-19 bez posljedica što prije ozdrave.  Mislimo na njih i šaljemo im ljubav i ovim putem! – poručila je Sandra Bašić.
 

Više informacija

  • Headline: Razgovor s Vodičankom Sandrom Bašić koja se udala na Murteru
Pročitano 7533 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Ožujak 2020 20:14

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.