Srijeda, 13 Rujan 2017 15:25

Jeli se vodena katastrofa poput one u Zadru mogla predvidjeti ranije?

Poplava biblijskih razmjera koja je pogodila Sukošan, Bibinje, Zadar, Nin i ostala priobalna mjesta u Zadarskoj županiji (ali svakako i dio zaleđa) mogla je i trebala biti ranije detektirana. U to su uvjereni brojni građani koji gotovo pozivaju na linč meteorologa zbog davanja 'ublaženih' prognoza u danima koji su prethodili katastrofi, no stručnjaci iz Crometea s kojima smo porazgovarali tvrde kako krivnja nije njihova.

 

– Model WRF ARW koji koristimo jako je dobar regionalni model za oborine i vjetar. Solidno smo predvidjeli oluju, ali nismo mogli predvidjeti razmjere ovoga ekstrema. Znali smo da će pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru, ali ne i hoće li pasti na more ili kopno, te kolika će biti točna količina oborina, kaže Karlo Penović iz Crometea za portal AntenaZadar

Kako smo tjednima pratili širenje i jačanje uragana koji su pogodili obalu Sjedinjenih Američkih Država, nametnulo se pitanje kako američki meteorolozi, ali i dobar dio europskih, znaju točno što dolazi, dok Dalmacija i dan danas, u 2017. godini, ne može vjerovati vremenskoj prognozi.

– Ovakav ekstrem mogao bi se mnogo točnije predvidjeti, barem nekih sat vremena prije kad bi Dalmacija napokon bila pokrivena radarom. Novci za radare pokušavaju se od Vlade Republike Hrvatske izvući godinama, ali meteorolozi su stalno odbijani. Srećom, Europska unija je nešto pametnija, ali trebat ćemo pričekati godinu dvije da projekt METMONIC zaživi s kojim će diljem Jadrana biti postavljena tri radara. Tada će se ovakve katastrofe moći ranije i detaljnije predvidjeti, rekao je Penović za AntenuZadar

Trenutno je radarom pokrivena većina Hrvatske, ali od Zadra južnije građani su ostavljeni na milost ili nemilost vremenskim uvjetima, a ista stvar je i za otoke u koje se sve vlasti kunu, a u konačnici se za njih ništa konkretno ne radi.

Penović je također obranio i svoje kolege iz DHMZ-a koje su, kako kaže, isto napravile najviše što su mogle u danim uvjetima izostanka ključne opreme.

85f4cef1c4921acbdc2de1bd698bf6dc_XL.jpg

Popadić: "Radari nisu hir, oni su nužnost koja može spasiti ljude i imovinu"

Rade Popadićem, osnivač udruge Crometeo, dao je detaljniji uvid u cjelokupnu situaciju s radarima i mogućnostima hrvatskih meteorologa da predvide katastrofe ovakvog razmjera.

– Za razliku od unutrašnjosti Hrvatske koja je radarima pokrivena pola stoljeća, hrvatski Jadran, posebice Dalmacija, takvu opremu nema. Radari nisu nekakav hir, oni su nužan instrument za moderne vremenske prognoze koji mogu iz minute u minutu, iz kilometra u kilometar, pratiti i predvidjeti kretanje oluje. Radari neće zaštiti ljude od posljedica nevremena, ali mogu na vrijeme upozoriti ljude, minimalizirati materijalnu štetu i spasiti ljudske živote. Udruga Crometeo godinama već upozorava na korisnost i nužnost radara, no za sada naši apeli nisu urodili plodom, kaže nam Popadić.

Osnivač Crometea kaže i kako smatra da je skandalozno ne samo to da radari nisu još uvijek postavljeni, već i činjenica da nitko ne povlači to pitanje osim meteorologa.

– Imamo političare iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, lokalne vlastodršce i ministre u vladi, koji se godinama nisu sjetili povući ovo pitanje, urgirati i potaknuti Vladu da pripremi sredstva za nužnu opremu koja bi umanjila štetu od ovakvih katastrofa. Imamo informaciju da je 2008. godine Vlada raspolagala novcem za kupnju spomenutih radara, no kako je nastupila kriza novac je preusmjeren za plaće u javnom sektoru, objašnjava Popadić tragičnost cijele situacije.

Rade Popadić također je pohvalio DHMZ i njegovu ravnateljicu Natašu Strelec Mahović za koju kaže da je prva, mimo Crometea, odgovorna osoba koja se ozbiljno bavi pitanjem radara kao opreme koja je u modernoj meteorologiji postala neophodna. Popadić joj daje punu potporu i svaku pohvalu.

Više informacija

Pročitano 3309 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 13 Rujan 2017 15:28

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.