Srijeda, 27 Travanj 2016 18:51

Izmislili su nekakvu proceduralnu pogrešku, a sve s ciljem da istina ne izađe na vidjelo

Odlukom Vrhovnog suda Hrvatske, bivši zapovjednik JVP-a Šibenik Dražen Slavica ponovo će zbog kornatske tragedije i smrti 12 vatrogasaca sjesti na optuženičku klupu te će mu se pred Županijskim sudom u Zadru po drugi put suditi po optužnici za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

U rujnu 2013. nepravomoćnom presudom zadarskog suda pod predsjedavanjem suca Borisa Barića, Slavica je oslobođen svih optužbi koje mu je šibensko Županijsko državno odvjetništvo stavljalo na teret, da bi, eto, Vrhovnom sudu trebalo dvije i pol godine da taj sudski proces proglasi ništavnim jer je ustanovljeno da se suđenje odvijalo pred Sudskim vijećem od samo tri člana, a prema zakonu trebalo ih je biti pet. - prenosimo s portala Jutarnjeg lista

Dakle, punih tisuću dana je moralo proći da bi ova visoka institucija hrvatskog pravosuđa tek utvrdila kako je pri ovom suđenju počinjena formalna pogreška, pa se sve vraća na početak. Naravno da za ovaj propust nitko iz zadarskog suda neće odgovarati.

Kao što ni nakon gotovo devet godina koliko je prošlo od onog kobnog 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, još nitko iz sustava nije odgovarao za najveću tragediju hrvatskog vatrogastva, koja je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima odnijela 12 života vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, a Franu Lučića učinila trajnim invalidom.

Igor Marinović, otac na Kornatu poginulog šibenskog vatrogasca Ivana, odluku Vrhovnog sudu o ponovljenom suđenju smatra najobičnijom farsom kojom oni koji uporno skrivaju istinu o okolnostima i uzrocima pogibije vatrogasaca, samo kupuju vrijeme.

– Novi sudski postupak trajat će ponovo najmanje tri godine, pa žalbeni rok još tri godine, tako da neki od nas roditelja poginulih nećemo ni doživjeti pravomoćnu presudu. Ujedno, dok nema pravomoćne presude u Hrvatskoj, ne možemo se žaliti ni europskim pravosudnim institucijama, a to je očito mnogima bio i cilj – ustvrdio je Igor Marinović.

Jednako rezignirano razmišlja i Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Hrvoja (19).

- Ovakvu odluku Vrhovnog suda doživljavam kao ruganje svima nama roditeljima koji i dalje trpimo bol zbog gubitka naših voljenih. Izmislili su nekakvu proceduralnu pogrešku, a s ciljem da istina ne izađe na vidjelo. A ponovljeno suđenje Slavici bit će isto kao i ovo prvo i prava se istina ponovno neće doznati. Naime, optužnicom će biti ponovno obuhvaćen samo Dražen Slavica koji je samo djelomično kriv - ponajprije zbog svojeg nemara u radu i bahatosti. A svi ostali - oni pravi krivci iz sustava od prije devet godina, a tu mislim na čelne ljude MUP-a, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice, ponovno će biti izuzeti iz optužnice. Riječ je o dobro znanim osobama koje su i zbog kojih se sve ove godine zataškava istina o pogibiji naše djece, a u tome su imali svesrdnu pomoć bivšeg predsjednika Stipe Mesića – kazao je za Jutarnji list Ivica Strikoman.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE NA OVOM LINKU

Više informacija

  • Headline: Otac poginulog vodičkog vatrogasca u Kornatskoj tragediji
  • Foto izvor: Arhiv Infovodice
Pročitano 4655 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Travanj 2016 18:54

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.