Petak, 19 Kolovoz 2016 11:53

Iz drugih medija: Tko je vladarica Vodica koja je pokorila carstvo Josipe Rimac?

Vrlo čitani T-portal.hr objavio je danas članak o vodičkoj gradonačelnici Branki Juričev Martinčev kojeg prenosimo, a cijeli izvorni članak možete pročitati na ovom linku

 

'Uvijek je bila u petom planu, kao umjerena i pristojna gradonačelnica malog grada koja se nije previše miješala u velike stranačke igre. Držala se svojih Vodica. Svi su glasovali za nju zato što je u dobrim odnosima sa svim trima strujama šibenskog HDZ-a, dakle i s Nediljkom Dujićem, i s Antom Kulušićem i s Goranom Paukom', govori za tportal jedan vrlo upućeni HDZ-ovac koji, također, pretpostavlja da su ime Branke Juričev Martinčev mnogi zaokruživali ne očekujući da će izbiti baš na samo čelo liste. Reakcija je, tvrdi, ipak bila vrlo pozitivna.

No, kad je u jednom trenutku prije toga izgledalo da se na listi neće ni naći, i sama vodička gradonačelnica poprilično se uzrujala i bila je to jedna od rijetkih prilika da pokaže drugu stranu svog karaktera. 'Inače je vrlo smirena i pristojna, dobro je obrazovana i definitivno nije agresivna, moram iskreno kazati da je pomalo netipična za našu stranku', objašnjava ovaj HDZ-ovac.

Tako je svojedobno damski prešutjela izostavljanje sa stranačke liste na posljednjim izborima, premda je u Saboru prethodno odradila cijeli mandat od 2011. do 2015. godine. Upućenim promatračima bilo je jasno da se radilo o manevrima iza kojih je stajala Josipa Rimac, no izbjegavanjem konflikta znatno elegantnije je isplivala na površinu kada su se karte u HDZ-u ponovno zamiješale.

Vladarica Vodica

Ekonomistica po zanimanju, Branka Juričev Martinčev u radnoj karijeri bila je šefica lokalne poslovnice Jadrantoursa, a potom i turistička inspektorica u Državnom inspektoratu u Šibeniku. U lokalnu politiku intenzivno se uključila prije dvanaest godina i od tada suvereno upravlja svojim gradićem gdje upravo privodi kraju treći uzastopni mandat. Nekih većih repova nema, barem ne u javnosti, premda kuloari tvrde da u njezinu slučaju treba oči držati otvorenima jer njezin suprug posjeduje veći građevinski obrt pa uvijek postoji barem teoretska mogućnost ulaska u sukob interesa.

S druge strane, u samim Vodicama primjetni su pomaci otkako je preuzela kormilo, posebno u komunalnom uređenju i infrastrukturi. Juričev Martinčev pokazala se spretnom u povlačenju za rukav državne vlasti pa je čak i u šest mjeseci abortirane HDZ-ove vlade uspjela izvući novac od svoje sugrađanke i zamjenice ministra Olega Butkovića, Jadranke Fržop, namijenjen uređenju dijela obale. Tu je i problem obilaznice mjesta, vječne boljke jadranskih komuna koji se upravo rješava jer su Hrvatske ceste pokazale znatno veće razumijevanje za prometne probleme ovog kraja, za razliku od samog Šibenika ili dramatično zagušenog Splita.

Za njezina mandata u mjestu je izgrađen dom kulture koji se pokazao sjajnim mjestom čak i za alternativnu umjetnost pa ondje često gostuju predstave poprilično provokativnog sadržaja. No, istovremeno u lokalnoj diskoteci gostuju i najtvrđi narodnjaci - ovog vikenda Boban Rajović, recimo - što se sve tolerira i ponekad potiče jer je turizam, dakako, jedina ozbiljna gospodarska grana ovog kraja. Vrlo dobro to zna predsjednik lokalnog HDZ-a Ante Cukrov-Desto, vlasnik nekoliko turističkih brodova, kojemu je išla na ruku odluka Gradskog vijeća po kojoj gradonačelnica ima pravo dopustiti reklamiranje na ulici isključivo poduzetnicima registriranima na području grada - a, eto, novopečeni šef njezine stranke jedini se u Vodicama bavi takvim biznisom i na poklon je dobio efektno eliminiranje konkurencije.

O svjetonazorskom profilu naše glavne junakinje teško je ozbiljno govoriti jer nije imala velikih ispada ili zastranjenja pa se čini da se idealno uklapa u proklamiranu viziju novog HDZ-a. Ovih dana čak je otvoreno reagirala na skandalozni članak svećenika Ivice Raguža i njegove stavove da žene moraju biti 'drugotne u odnosu na muškarce', odnosno prozivku da su neposlušne one koje ne žele 'imati glavu'.

'Ravnopravnost žena i njihovo još veće uključivanje u društveno-politički život jedna je od važnijih točaka HDZ-ovog programa i jedno od temeljnih načela europske i moderne stranke desnog centra. Naša stranka dala je prvu hrvatsku predsjednicu, premda su slijeva mnogi tvrdili da još nije sazrelo vrijeme za ženu na čelu države. Ove činjenice su najbolji odgovor na pitanje što mislim o stavovima svećenika Raguža', kazala je Juričev Martinčev.

Više informacija

Pročitano 7651 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 19 Kolovoz 2016 12:16

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.