Četvrtak, 04 Prosinac 2014 00:00

Ive (80) i Anđelo (5) - Vodičani koji gutaju knjige

Ive (80) i Anđelo (5) - Vodičani koji gutaju knjige Foto: Slobodna Dalmacija

Evo pitanja za milijun kuna – koliko godina imaju vodički rekorderi po broju pročitanih knjiga u 2014. godini? Da vas ne bismo dugo držali u neizvjesnosti, odgovor je 80 godina, koliko na leđima nosi Ive Fržop Pomija, i pet godina, koliko ima dječak Anđelo Drlić!

 

Da, da, dobro ste pročitali – jedan ima 80, a drugi samo pet godina! "Veteran" Ive Fržop Pomija ni ne zna koliko je knjiga pročitao ove godine.

– Ja to ne brojim, to oni znaju – kaže nam Fržop.

A "oni" su djelatnici vodičke Gradske knjižnice. I oni su izbrojili da je Fržop tijekom ove godine pročitao čak 153 knjige. Zanimljivo, Fržop se u knjižnici upisao tek u svibnju prošle godine. Kako se tako kasno rodila ljubav između knjige i šjor Ive?

– E, sad ću vam ja sve reći. Punih trideset godina san radija od šest ujutro pa sve do ponoći. Najprije u vodičkom "Autoremontu", a zatim kao kinooperater. Kada bi doša doma u ponoć, nisan ima vrimena čitati. Sad ne radin, u penziji san, i šta drugo da radin nego da čitan. Filmova san se nagleda zbog prirode posla, televizija me ne zanima... samo glazbu poslušan, ništa drugo – kazuje Ive Fržop, karakterističnog nadimka Pomija.

'Domaće je domaće'

Iako sudeći po nadimku Fržop nigdje ne žuri, ipak stigne pročitati gotovo dvije knjige dnevno. Pitamo ga kako to sve stigne:

– Svako jutro kad ustanem, šećem od doma do groblja i natrag, što je otprilike tri kilometra. Kad se vratim doma, čitam sve dok ne padne sunce. A onda navečer opet đir do knjižnice, opisuje šjor Ive svoj dnevni ritual.
Otkriva da voli sve žanrove:

– Sve mi je drago... U svakoj knjizi ima nešto zanimljivo – veli Fržop.

No, ipak, domaće je domaće.

– Pročitao sam gotovo sve hrvatske pisce – zaključuje Ive Fržop Pomija.

Drugi vodički rekorder Anđelo Drlić još uvijek ne može sam čitati. Zato kapu treba skinuti i njegovoj majci Marini, koja je svom petogodišnjem sinu od početka 2014. godine pročitala čak 94 priče i slikovnice. Pitamo mamu oduzima li joj čitanje puno vremena.

– Pa i ne baš. Anđelu uglavnom čitam prije spavanja. On bez knjige ne može zaspati. Istina, Anđelo slova dobro poznaje, ali još uvijek ne uspijeva samostalno čitati – kazuje Marina Drlić.

Logično, dječak Anđelo najviše voli priče o dinosaurima, ali njegova omiljena lektira su, primjerice, i "Lav, vještica i ormar" ili "Pale sam na svijetu"...

– Anđelo voli dosta toga, guta i poučne priče. Čitali smo i dječju Bibliju – govori mama Marina, koja je preuzela ulogu Anđelova glasnogovornika, budući da je on bio zaokupljen listanjem knjiga na Dječjem odjelu, na kojem se osjeća kao u dnevnom boravku.

– Anđelo dolazi svaki utorak na pričaonicu, vrlo je aktivan i nije čudno što se ovdje osjeća kao kod kuće – govori Martina Tabula s Dječjeg odjela, koja puno pomaže u izboru literature za Anđela, koji je za drugi rođendan na dar dobio – upis u knjižnicu.

Zanimljivo, Anđelo je već i mali poliglot.

– Budući da sam sedam i pol godina živjela u Njemačkoj, Anđela učim njemački i već je svladao osnovno. Također, uči i engleski – kaže ponosna mama Marina.

Pohvalno! Kao što je pohvalan projekt vodičke knjižnice kojim se stimulira čitanje kod najmlađih.

– Gradska knjižnica omogućila je besplatan upis djeci do dvije godine i prvašićima. Također, pokrenuli smo projekt "Čitajmo zajedno" namijenjen najmlađima. Njegova svrha je poticanje čitalačkih navika i svladavanje vještina čitanja. Također, gradimo zbirku na njemačkom i engleskom jeziku za najmlađu publiku – kaže Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice.

Rezultati se već vide, a uskoro bi moglo biti i puno novih vodičkih mladih ljubitelja knjige poput Anđela Drlića.
KREŠIMIR GULIN

Izvor i foto: Slobodna Dalmacija / Izvorni link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/266656/Ive-80-i-Anelo-5--Vodiani-koji-gutaju-knjige.aspx

Pročitano 3613 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.