Petak, 21 Studeni 2014 00:00

Bojan Gerič: Vodice mogu postati prepoznatljiv biciklističko-turistički grad u samo par godina

Bojan Gerič - Bluewind adventure centar - Vodice Bojan Gerič - Bluewind adventure centar - Vodice

Malo koja turistička destinacija se može pohvaliti sa mrežom oko 100 km cestovnih i brdskih biciklističkih staza kao što je vodičko okruženje. Staza kojih je ukupno devet, su uglavnom lagane, prilagođene rekreativnim biciklistima.

Kako bi se više iskoristio potencijal koji pružaju ove staze u turističke svrhe, Bojan Gerić iz Bluewind adventure centra u suradnji sa TZ Vodice na nedavnoj prezentaciji aktivnog turizma predstavio je pilot projekt "Vodice, Biciklistički grad – 365"

Pošto smatramo da je ova ideja jako interesantna za naše Vodice i cjelokupnu turističku ponudu Vodica, odlučili smo je predstaviti na portalu Infovodice, te smo razgovarali sa gospodinom Bojanom Geričem

Kako je došlo do ideje Vodice, biciklizam – 365?

Kako zadnje dvije godine aktivno sudjelujemo u turističkoj ponudi Vodica sa svojim Bluewind adventure centrom, zapazili smo da je okolica Vodica bogata sa mrežom biciklističkih staza, te je učinjeno skoro sve da bi Vodice postale biciklistički grad.
Na tim stazama se održavaju velike biciklističke utrke, a one ujedno prolaze kroz vodičko zaleđe koje je bogato kulturnim znamenitostima.
Puno turističkih gradova u svijetu u pred i posezoni žive od biciklizma.

Što je sve potrebno da bi projekt zaživio?

Biciklističke staze kojima Vodice obiluju moraju biti sređene, označene i obvezno kontrolirane te ne smiju biti zapuštene. Biciklisti su vrlo osjetljivi ljudi, te ako primijete da smo ih zloupotrijebili više se neće vratiti. Tu zadaću bi trebao izvršavati ili Grad Vodice ili TZ grada.
Jako bitna priča u svemu ovom je da među ljudima postoji želja da Vodice postane biciklistički grad.
Bitan faktor je i da u Vodicama postoji kvalitetna trgovina i servis bicikla a koliko ja znam u Vodicama postoji vrhunski serviser bicikla tako da to nije problem.

Također, da bi Vodice postale prepoznatljive među biciklistima u Europi, u Vodicama bi moralo gostima na raspolaganju biti 200-500 bicikla koje bi se mogle iznamljivati da bi gosti doživjeli nezaboravan odmor u Vodicama

Kako ste zamislili na koji način bi se iznajmljivali bicikli odnosno iskoristili biciklističke staze u turističke svrhe?

Dosta jednostavna realizacija. Svi vlasnici apartmana i hotela ako žele sudjelovati u ovom projektu morali bi imati bar jednu biciklu po apartmanu.
Također bi morali osigurati i "parkiralište" za bicikle. Mi iz Bluewind centra dodatno bi upotpunili ponudu bicikla ukoliko ih bude nedostajalo.

Ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih (100-200) kvalitetne bicikle možemo dobiti sa jako velikim popustom.

Zatim, u planu je da se u predsezoni i podsezoni svakih dva dana organiziraju biciklistički izleti po okolici Vodica sa kvalificiranim vodičem.

U tim izletima prolazilo bi se pored kulturnih znamenitosti u zaleđu Vodica kojih je jako mnogo. Također na tom predjelu je jako puno obiteljskih gospodarstva koji nude bogatu domaću gastro ponudu. Tako da sa tim izletima povezujemo tri stvari: Sport, kultura i gastronomija, a to je ono što gosti žele.

Polasci na takve izlete bi bili iz samog centra mjesta, kako bi bili zapaženi te zainteresirali druge goste.
Svaka dva dana ruta izleta bi se mijenjala, vodič bi bio besplatan a sebe bi financirao na principu "Koliko tko dade"

Također na mjestu polaska bi bile postavljene informativne table sa informacijama što će se posjetiti i koja je težina staze.

Kome se mogu javiti zainteresirani ?

Svi zainteresirani mogu se javiti TZ Vodice - info(at)vodice.hr, a oni će nama Vaše upite proslijediti, te ćemo na osnovu dobivenih podataka krenuti u povoljnu nabavu bicikala. Napominjem da bi ovaj projekt zaživio, moramo prvu godinu kupiti bar 100 bicikala

Inače, Bojan Gerić velik je zaljubljenik u Vodice a u Vodicama je od 1983. godine tako da je među vodičanima udomaćen.

Pročitano 4480 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Studeni 2014 23:56

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.