Subota, 29 Srpanj 2017 17:01

Ima li mjesta panici ? - Pitali smo mjerodavne službe

Slučaj zagađenja vodovodne mreže u Prvićkoj ulici u Vodicama danima je u fokusu javnosti. Stanari tridesetak kuća kojima je pitka voda u utorak ujutro zagađena prodorom fekalija iz bušotine ispred zgrade investitora Zorana Josipovića ogorčeni su situacijom i o svemu su obavijestili medije koji ovu temu već danima pomno prate. Putem lokalnih i nacionalnih medija u javnost dospijevaju raznorazne informacije, širi se panika među stanovnicima i gostima, i sve to na vrhuncu turističke sezone kada u Vodicama borave desetci tisuća gostiju.

Ogorčeni stanovnici Prvićke boje se za svoje zdravlje. Neki tvrde i da su im gosti skratili boravak, te zbog toga trpe i financijsku štetu. Kontaktirali smo neke od stanara, privatnih iznajmljivača koji tvrde da je njihova voda već mjesecima zagađena i da se to odrazilo i na njihovo zdravlje. Gospodin Mario Relja kazao nam je kako njegova obitelj; supruga, dvoje malodobne djece i on sam, pate od probavnih smetnji zbog čega su ranije ovog mjeseca zatražili i liječničku pomoć. Njegova susjeda, gospođa Marija Juras, kazala nam je kako su se i u njezinoj obitelji pojavili zdravstveni problemi kojima je, po njezinom mišljenju, uzrok zagađena voda.

„Svi članovi mojega kućanstva, moji susjedi i ja sama, patimo od probavnih smetnji, urinarnih infekcija, imamo bolove u trbuhu, nekima se na koži pojavio osip..., a sve zbog vode zagađene fekalijama. Iako nam je rečeno da se voda sada može koristiti za higijenske potrebe, mi se ne usudimo tu vodu koristiti nizašto, jer ona još uvijek ima miris na fekalije. Cijevi u našim kućanstvima su kontaminirane.", ogorčena je gospođa Juras, privatna iznajmljivačica, koja tvrdi kako je doživjela brojne neugodnosti, te kako su njezini gosti zbog ove situacije ranije napustili apartmane koje su rezervirali.

IMG_7212.JPG 

Kontaktirali smo, stoga, direktoricu Turističke zajednice grada Vodica, Anitu Franin Pečarica koja nam je u telefonskoj izjavi kazala kako u sustavu nisu zabilježeni raniji odlasci gostiju iz apartmana pogođenih ovom situacijom.

„Jedan gost iz Poljske obratio nam se zbog slučaja zagađenosti vode u apartmanu u kojem je odsjeo. Mi smo mu ponudili pronaći novi smještaj, što je on odbio, a nije nam poznato da je svoj boravak u apartmanu skratio. U sustavu E-visitor, koji bilježi svaki dolazak i odlazak gostiju na području Grada Vodica, nije zabilježen niti jedan slučaj prijevremenog napuštanja smještaja, a koji je uzrokovan zagađenjem vode. Ovim putem želim zahvaliti svim našim gostima na razumijevanju koje su pokazali uslijed ovog nemilog događaja.", kazala je Franin Pečarica.

Kontaktirali smo i ravnateljicu šibenske Opće bolnice, dr. Sanju Jakelić, upitavši ju je li joj poznato da je netko od Vodičana ili njihovih gostiju, zbog problema zagađene vode, hospitaliziran ili je zatražio liječničku pomoć. Evo što nam je rekla:

„U slučajevima zagađenja vode nadležan je Zavod za javno zdravstvo koji, prema standardnom postupku, o tome obavještava sve zdravstvene ustanove s područja svoje nadležnosti, Opću bolnicu, Dom zdravlja, infektologe. Svi smo u komunikaciji i s liječnicima obiteljske medicine i imamo obvezu pratiti stanje i priljev pacijenata. Od trenutka kada smo zaprimili obavijest o zagađenju vode na području Grada Vodica, nismo zabilježili niti jedan slučaj koji ukazuje na to da je netko imao zdravstvene tegobe uzrokovane konzumacijom zdravstveno neispravne vode. Niti jedan pacijent nije hospitaliziran, niti je zatražio liječničku pomoć zbog zdravstvenih problema uzrokovanih ovom situacijom", kazala je dr. Jakelić, napomenuvši kako se svakom slučaju zagađenja vode pristupa vrlo ozbiljno, te da u ovom konkretnom slučaju nema mjesta panici.

a0a27da7f3e98db6ffdcb9f5b291459a_XL_1.jpg 

Jučer se na ovu temu očitovala i gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić koja je izrazila žaljenje i ispriku stanovnicima i gostima koji borave u domaćinstvima pogođenim ovom situacijom.

„U ime Grada Vodica i u svoje osobno ime izražavam iskreno žaljenje i ispriku stanovnicima Prvićke ulice i gostima u njihovim domaćinstvima koji su proteklih nekoliko dana bili bez tekuće vode. Učinili smo sve kako bi ova neugodna situacija bila što prije riješena i kako bi svi koji su njome pogođeni u najkraćem mogućem roku dobili zdravstveno ispravnu tekuću vodu.", kazala je gradonačelnica.

Također javnosti se obratio i vodički dogradonačelnik, putem priopćenja u kojem odlučno demantira bilo kakvu uključenost u postupak priključivanja nekretnine na adresi Prvićka 10 na vodovodnu mrežu, za što je prozvan od strane nekih medija.

„Na spornoj nekretnini nemam nikakvih stvarno-pravnih ovlaštenja, niti sam na istoj ikada nastupao u svojstvu investitora, za što me se u nekim medijima ovih dana proziva. Činjenica je kako je trgovačko društvo Vodice Invest d.o.o. Vodice, čiji sam jedini član, nastupalo kao ugovorni izvođač grubih građevinskih radova sukladno odredbama Ugovora o glavnom izvoditelju građevinskih radova od dana 26.03.2016. godine.
Nadalje, ja osobno, a ni trgovačko društvo Vodice Invest d.o.o. niti je sudjelovalo, a niti je na bilo koji drugi direktan ili indirektan način involvirano u postupak bilo kakvog priključivanja predmetne nekretnine na vodovodnu mrežu, a poglavito nije sudjelovalo u izradi sporne bušotine koja za vrijeme izvođenja grubih građevinskih radova nije niti egzistirala.", kazao je zamjenik gradonačelnice Stipe Bosotin.

U međuvremenu je komunalna tvrtka Vodovod i odvodnja sanirala kvar i uklonila štetu, stoga od jučer ujutro sva kućanstva pogođena ovom situacijom imaju tekuću vodu.

Voda se može koristiti za higijenske potrebe, dok se njezina konzumacija ne preporuča prije nego što prođu 72 sata, koliko je potrebno Sanitarnoj inspekciji da analizira uzorke i donese konačni sud o kakvoći vode.

Više informacija

  • Headline: Slučaj zagađene vode u Prvićkoj
Pročitano 5239 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Srpanj 2017 17:14

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.